Чарлс и Рей Иймс

Необятният творчески свят на дизайнерите-визионери: Чарлз и Рей Иймс

Чарлз е екстраверт – харизматичен, разговорлив, винаги готов за публична изява. За разлика от него, Рей е скромна, предпочита да бъде зад кулисите и да твори. Заедно те са перфектната двойка – Чарлз и Рей Иймс. Истински звезди в дизайна от втората половина на XX век в САЩ. 

Заедно в споделянето на общи идеи, скицирането, производството на материали и разработването на иновации – те са най-известната двойка в света на мебелния дизайн. И не само – те стават световноизвестни благодарение на изключителния си принос към архитектурата, революционния дизайн на мебели, както и влиянието си върху дизайна на играчки и развитието на филмовата индустрия и фотографията.

Двойката се среща в Художествената академия “Cranbrook” в Мичиган през 1940 г., когато и двамата получават възможността да работят по конкурсния проект – “Органичен дизайн за мебели за дома”, организиран от Нюйоркския музей за модерно изкуство. Те работят по проекта заедно с дизайнера Ееро Сааринен / Eero Saarinen. 

Малко след това те се женят и се местят в Лос Анджелис. Там те започват общ бизнес и отварят “Eames Office Studio”. Тяхното студио се развива успешно и до ден днешен, като продължава традициите на Eames и запазва тяхното творческо наследство.

Eames House: Рай за архитекти и дизайнери

През 1949 г. Чарлз и Рей Иймс участват в проект, наречен The Case Study, финансиран от списание Arts & Architecture. През това време, те вече са  проектирали и изградили своя нов дом в Pacific Palisades, Калифорния. Името на къщата им е Case Study House Number 8, но скоро сградата става известна като The Eames House.

Днес всичко в дома им е запазено такова, каквото е било, когато са живели в него. Той се превръща в своеобразен музей на архитектурата и дизайна, рай за почитателите на тяхното творчество и любителите на архитектурата и интериорния дизайн. Къщата е отворена за обществени посещения и обиколки с екскурзовод, организирани от Eames Foundation.

Когато не работи в студиото си, семейство Иймс твори в дома си. Книги, проекти, скици, снимки, лични бележки и различни предмети, които са събирали по време на многобройните си пътувания, все още украсяват къщата на Eames и я правят единствена по рода си. 

Мебелите на Чарлз и Рей Иймс: Емблематичният стол от шперплат

Почитателите на творчеството на Чарлз и Рей Иймс са запознати с много подробности от живота им, още по-голямо количество информация има за мебелите, които са създали. Едно е сигурно – не без причина те са сред най-влиятелните дизайнери на ХХ век.

В началото на 40-те години на миналия век, те са първите, които въвеждат в масовото производство мебелите от формован шперплат. Столът от шперплат е първият и един от най-известните мебелни артикули, излезли от творческото студио на двойката Иймс.

Столът Exact им донася и първата награда на конкурса MoMA през 1940 г. Това е решаващ момент в историята на индустриалния дизайн и производството на мебели. Както се посочва на сайта на музея MoMA, целта на конкурса е била да се насърчи сътрудничеството между дизайнери и производители.

От проектиране до производство

Чарлз Иймс и Ееро Сааринен проектират стол с извити линии и изпъкнала облегалка – дизайн, който е невиждан допреди това. Поради факта, че столът е бил сред наградените в конкурса, музеят организира по-нататъшно сътрудничество с производителите.

За производството на стола, те са ангажирали Haskelite Manufacturing Corporation, която по това време разработва процес за леене на шперплат във форми за кораби и самолети. За първи път методът е бил приложен в производството на мебели. След това компанията Heywood-Wakefield сглобява и покрива стола, за да получи окончателната му форма.

Чарлз и Рей Иймс не само проектират външния вид на стола, а се включват и в неговото производство. Това е повратна точка в тяхното бизнес сътрудничество. По-късно те започват сами да го произвеждат. Всъщност те първо конструират машината за неговото производство и я кръщават Kazam Machine. Защо избират това име? Защото, както казват те самите: „истинско чудо беше как машината успя да направи трислоен шперплат от един слой дърво, излят от моделирана матрица за седалката.

Предхождащи с няколко крачки времето си

През целия си живот Иймс са проектирали и изработвали мебели, които все още смятаме за съвременни. Столът от шперплат е само началото. Пластмасови и дървени, трапезни и офис столове, които са проектирали, украсяват много домове и офиси в днешно време.

Някои от техните мебелите, които са останали в историята на съвременния дизайн са:

 • Lounge Chair and Ottoman. Днес е изложени в постоянната експозиция на MoMA в Ню Йорк
 • Executive/Lobby Chair
 • Intermediate Chair. Използван от Чарлз Иймс в неговия офис, днес е част от колекцията на Vitra Design Museum
 • Armchairs with Aluminium parts (Eames Aluminium Group)
 • Plastic molded chairs. Пластмасови формовани столове. Използвани са в декорацията на летища, стадиони, аудитории, хотелски фоайета, детски градини, стаи за игра и много други места по света от десетилетия.

Имайки предвид всичко това, можем да кажем, че дизайна на Чарлз и Рей Иймс изпреварва с няколко крачки своето време.

Сътрудничество с най-известните производители на мебели

Необичайният талант на Чарлз и Рей Иймс: техният уникален подход към дизайна, искрената им привързаност към структурата и цветовете, смелите експерименти с материали и създаването на уникални решения – не могат да останат незабелязани от производителите на мебели.

Компанията Herman Miller, един от най-големите производители на мебели в Америка, сключва сделка с Иймс през 1946 г. Компанията ги наема като дизайнери и получава изключително право за производство и разпространение на мебелите им на пазара в САЩ.

Компанията Vitra от Швейцария, друг популярен и реномиран производител на мебели, също започва сътрудничество с тях. Vitra придобива лиценза на Herman Miller за производство и разпространение на мебелите на Чарлз и Рей Иймс в Европа през 1956 г. 

През следващите 18 години сътрудничеството се развива успешно, установявайки пазара на двата континента. Въпреки че сътрудничеството е прекратено през 1984 г., тези две компании поддържат приятелски отношения и все още пазят наследството на Иймс. 

За съжаление огромен брой имитации и копия на техните мебели се появяват по целия свят. Това е причината, поради която след като започват сътрудничеството с Herman Miller Company, създават плакат с надпис “Пази се от имитации”. Чрез него искат да покажат потенциалната опасност от закупуване на копия. Предупреждението им важи и днес. Ето защо има само две възможности за всеки, който иска да притежава оригинално обзавеждане с марката Eames в интериора си – Vitra и Herman Miller.

Eames Shell: Стол на века

Shell Chair, проектиран от Иймс през 1948 г. за Международния конкурс за дизайн на евтини мебели, също организиран от музея MoMA, отново е сред победителите. Столът е моделиран да следва формата на човешкото тяло и няколко десетилетия по-късно е обявен за стол на века.

През 2019 г. Vitra Company популяризира столовете Eames Shell в нови цветове – от фини пастелни тонове до ярки нюанси, базирани на концепцията на Рей Иймс.

Дизайнерската двойка винаги е оказвала силно влияние върху компанията Vitra не само чрез дизайна, но и чрез житейската си философия. Както е посочено и на сайта на Vitra, когато се вземат важни решения в компанията относно дизайна, те винаги си задават въпроса: “Какво биха казали Чарлз и Рей Иймс?”

Незаличима следа в историята на дизайна

Каква е тайната на успеха? Чарлз и Рей Иймс са подхождали към всеки нов проект с неподражаем ентусиазъм. Те са избирали проектите си според това – колко са интересни, дали ги вдъхновяват и дали могат да решат определен проблем с дизайна, който създават. 

Когато в кратък документален филм „Въпроси и отговори за дизайна“ от 1972 г., журналистите питат Чарлз какви са границите на дизайна, той отговаря с въпрос: „Какви са границите на проблема?“

Игрив, изчистен, функционален, изискан и елегантен дизайн – това е резултатът от този творчески подход. 

Успехите за двойката дизайнери-визионери следват един след друг. След първата награда по време на конкурса MoMA Museum през 1940 г., те печелят няколко други награди. Сред тях са: 

 • Първата годишна международна награда за дизайн на Kaufmann за 1960 г. 
 • Голямата награда на Американския архитектурен институт за къщата на Eames през 1967 г.
 • Специалната награда на Музея на науката и индустрията в Чикаго през 1968 г.
 • Първа награда от Съвета за художествен дизайн в Бон, Германия през 1969 г.
 • Сертификат на Smithsonian Institute за изключителен принос през 1972 г. и много други.
Elephant designed by Charles and Ray Eames at the New Children’s Hospital in Helsinki, Finland.

Иймс започват кариерата си с формован шперплат и продължават да се усъвършенстват в работата с пластмаса, кожа, текстил, дори с фибростъкло. Освен това се занимават с графичен дизайн, филмопроизводство и фотография. Приключенският дух, желанието да учат, изследват и непрекъснато да се развиват ги тласка напред. Те искат мебелите им да бъдат атрактивни и достъпни и го постигат с работата си.

Чарлз и Рей Иймс оставят незаличима следа в историята на индустриалния дизайн. Тяхното влияние е било и все още е – неизмеримо.

Четете още:

Заха Хадид – жената, която постр

Опаковането на Триумфалната Арка в Париж – още една мечта на Кристо се сбъднаои мечтите си

Автор: Кристина Камбарева

2 thoughts on “Необятният творчески свят на дизайнерите-визионери: Чарлз и Рей Иймс”

 1. Pingback: Гунта Щьолцл и революцията на жените в училището Баухаус

 2. Pingback: Новият музей на Мунк в Осло – “това е нещо различно” - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *