модерна къща от контейнери

От нищо нещо или може ли да се живее в контейнер

Когато говорим за еко строителство, често го асоцираме с използването на естествени материали в строителството. Това, разбира се, е неизменна част от него. Но нека отбележим и рециклирането. Могат ли различните предмети да имат нов живот в строителството? Има много примери на къщи, направени от бутилки, касети и други вещи от ежедневието ни. В тази статия ще ви покажем къща, направена от контейнери.

Когато видите този дом, трудно може да познаете от какво е направен. Къщата по нищо не отстъпва на „стандартните” места за живеене. Даже бих казала, че по естетически качества и уют в интериора, надминава много от тях.

Всъщност авторите на тази къща създават не просто един дизайн. Те създават система от модулни контейнери, която може да бъде приложена навсякъде по-света (е, може би с малки изключения). С малки промени може да отговаря на различни климатични условия, както и на по-високи и по-ниски степени на земетръс. Нещо повече – чрез онлайн платформа всеки може да избере размера, плана, фасадите, интериора като всичко това е в определени, от авторите, рамки, за да се гарантира качеството на архитектурното решение. С други думи, архитектите са намерили хитър начин да направят хората дизайнери на собствения си дом.

Къщата от контейнери се строи бързо и се постига енергоефективност на по-ниска цена, сравнена с другите “зелени” къщи. Разглобява се, което позволява нейното рециклиране или преместване в случай, че си изберете по-привлекателен терен 🙂 Интериорът е в типичен минималистичен стил,  достатъчно просторен и светъл.

Малко снимки от процеса на строителство:

и плановете на къщата:

Изненадващо е колко разнообразни форми могат да се получат от различното съчетаване на контейнерите. Оказва се, че ограничените по размери модули имат неограничени възможности. Всичко е въпрос на въображение.

Все повече хора по света строят домовете си по този начин. Използват рециклируеми материали и мислят за това, което ще остане след тях. Надявам се и в България лека полека нещата да започнат да се развиват в тази посока. Алтернативните къщи имат много предимства пред традиционните стоманобетонни конструкции и си заслужава да проучим нещата преди да предприемем важната стъпка към строителство на собствен дом. Има начини да направим мечтания дом по-природосъобразмо, по-бързо, а защо не и по-евтино.

Източник и снимки: http://arcgency.com/

Автор: Рая Боюкова/ raya@te3s.org

1 thought on “От нищо нещо или може ли да се живее в контейнер”

  1. Pingback: Уникална за България дървена църква - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *