Съвети за ремонт на баня

Предстои ви ремонт на баня? Тези 7 съвета са за вас..

Поуки от един ремонт на баня

Ремонтът на баня е предизвикателство, независимо дали го правите сами, или ви помагат професионалисти. В процеса на работа постоянно изникват непредвидени опстоятелства, за които трябва да се взимат решения на място. Идеалният вариант е да имате готов подробен проект, който майсторите да изпълняват. По този начин грешките, по време на ремонта, се свеждат до минимум. Със или без проект, трябва да сте подготвени за всякакви изненади – от липса на материали до некомпетентност или свръхкомпетентност на майсторите, и да бъдете гъвкави по време на реализацията на проекта.

Аз наскоро завърших ремонта на банята в дома си и ще ви споделя поуките, които си направих. Вижте грешките, които допуснах и как ги реших в процеса на работа. Надявам се, че моят опит ще ви помогне да преминете през вашия ремонт по-лесно.

1. Не се влюбвайте в идеите си

Най-общия съвет, който мога ди ви дам е да не се влюбвате в идеите си или в готовия проект, който имате. Бъдете адаптивни. По този начин по-лесно ще можете да променяте нещата в движение, в случай че се наложи. Каквото и да се обърка по време на ремонта, помнете, че има решение за всичко. Понякога дори крайният резултат може да бъде по-интересен от първоначалния проект.

Проекта на банята. Помещението е тънко и дълго. Използвани са два вида плочки с размер 20х20 – бели, мат и с дървесен мотив.

2. Вземете достатъчно количество плочки

В моя проект имах изчислени количествата плочки, които ще ми трябват за пода и стените. Когато дойде моментът да ги купя прецених, че ще взема 10% отгоре за брак. В банята ми има два вида плочки – бели мат и с дървесен мотив. От дървесния мотив взех само половин квадрат повече, тъй като си ги бях изчислила по чертежа много точно. Банята е широка 103 см., а плочките са с размер 20х20 см. При изчисляването на плочките смятах, че на един ред ще се редят по 5 цели плочки, а останалите сантиметри отстрани ще се оберат с плочките на стените.

Да, ама не.

Когато се прибрах първата вечер от работа видях, че майсторът е започнал да реди 4 цели плочки и 2 срязани (малко повече от половинки) от двете страни. Каза ми, че няма как да се наредят 5 цели плочки, защото плочките на стените трябва да стъпят върху плочките на пода. Такава била технологията. Аз разбира се нямаше какво да направя, защото беше започнал да реди стената с “дървените” плочки, а и виждах логика в думите му. При това положение сметнах, че плочките, които бях купила нямаше да ми стигнат, защото вместо 5, отиваха по 6 плочки на ред.

Казах, че ще купя още 2 квадрата, за да стигнат при новите обстоятелства. Обадих се в същия магазин, от който ги бях купила преди около 6 месеца и ми казаха, че този модел плочки са спрени от производство. Казах си, сигурно има останали в някои магазин на склад. Обадих се във всички магазини за плочки, които намерих в интернет. И в цяла България не беше останал нито един квадратен метър от този модел плочки. Налагаше се да мисля бързо, защото майсторът напредваше с лепенето им. Тогава ми хрумна да направим 2 бели ленти на стената, за да ни стигнат “дървените” плочки. И мисля, че се получи интересен ефект от дефекта. За всеки случай винаги взимайте малко повече плочки.

3D изглед на баня
Първоначалната идея
Разгъвка на къса страна на баня
3D визуализация баня
Промяна по време на изпълнение

3. Договор с изпълнителите и предварителна уговорка на цената

Не би трябвало това да е съвет за безпроблемен ремонт на баня, защото всеки майстор трябва да предлага договор за изпълнение и оферта. За съжаление това не се случва, но вие сте тези, които трябва да настояват всичко да е предварително уговорено и уредено с договор. Това не ви предпазва от възможността да бъдете измамени или подведени с качеството на работата на съответната бригада, но все пак е някаква гаранция за вас и ако се наложи ще можете да си търсите правата.

Относно цените, бих ви посъветвала да исакте разбивка на всички видове строително-мнонтажни работи, които ще се извършват и колко ще струват. Ако ви бъде дадена само една крайна цена като оферта има голяма вероятност към нея на края да бъдат добавени някои “непредвидени разходи” и да се наложи да платите много повече от това, за което сте се разбрали.

4. Плочките за пода и стените да бъдат различен размер

Не слагайте еднакъв размер плочки на пода и на стените. На снимка може да изглежда много добре, но в реалност е трудно за изпълнение. Трудно е да съвпаднат фугите, особено когато и плочките са от различни производители. На пода има наклон и ви трябва наистина добър майстор, за да напасне точно керамичните елементи. А такива не се намират много лесно или поне не много евтино.

Разгледайте моята Bathroom board в Pinterest за вдъхновение

За моята баня харесах квадратни плочки, 20х20 см и за пода, и за стените. За три от стените предвидих плочки с бял матов цвят, а за пода и стената срещу вратата плочки с дървесен декор. Не намерих такава комбинация от един производител, поради което трябваше да ги купя от различни. Белите са български, а “дървените” турски. Оказа се, че плочките имат разлика в размера от 1-2 мм и в крайна сметка фугите от стената и фугите на пода не съвпаднаха. Каква точно беше причината не мога да кажа: дали заради наклона на пода, или пък различния размер на плочките натрупа грешка..а може би и майсторът не успя да ги напасне. Най-вероятно комбинация от всичко. Не го карах да разваля, тъй като бързахме да стане банята и както прочетохте по-горе, нямахме резервни “дървени” плочки.

Съветът ми е ако можете да изберете различни по размер плочки за пода и стените, за да не трябва да се напасват толкова прецизно и да се избегнат грешки, които да ви вадят очите в бъдеща 🙂

5. Отвор на вратата

Ако сменяте вратата на банята, имайте предвид, че една нова каса може да стесни отвора. Има различни модели врати, с различна ширина на касата. Нашата врата беше стара, с много тънка каса, около 2 см и когато избрахме нова врата тя беше с каса 6 см. Иначе тесния отвор се стесни още повече. Светлото разстояние стана 59 см. Височината на отвора също се намали и понеже влизаме със стъпало в банята много се притеснявах, че можем да си удряме главите. Когато монтираха вратата всичко беше наред. Въпреки малките си размери, влизаме свободно в помещението. Сега дори не забелязвам, че вратат е по-малка, но все пак ако имате възможност, сложете врата със стандартен размер. Първо, вероятността някой да влиза в банята със затруднение ще е минимална и второ – ще ви излезе доста по-евтино.

6. Черните смесители са красиви, но изискват по-често почистване

За черните смесители можете да прочетете стотици мнения по форумите. Как трябва да се чисти постоянно, защото става на бели петна от водата. Не бях съвсем убедена, че е така, докато не го видях с очите си. Избрах си черни елементи за банята, защото много ги харесвам и бяха безкомпромисна част от дизайна ми. Но истината е, че ако искам да са черни трябва да ги бърша доста често. Ако не се възползвате от услугите на почистваща фирма и не искате да ставате роби на банята си, изберете по-практичните хромирани решения.

7. Осигурете достатъчно място за съхранение

Когато проектирах банята си, единственото място за съхранение, което бях предвидила беше шкафа под мивката. В момента имам два добавени ъглови рафта до вратата (в черен цвят, за да си отиват с всички останали аксесоари и смесители) и обмислям слагането на още един шкаф, може би над тоалетната.

Колкото и в момента на проектиране да ви се вижда прекрасна и просторна банята ви без много мебели, пространство за съхранение винаги си трябва. В банята има много неща, които ползваме ежедневно и затова препоръчвам да се предвиди повече място за съхранение.

А вие какъв опит с ремонт на баня имате? Споделете в коментар.

Автор: Рая Боюкова

Вижте още:

6 идеи за уреди за дома, с които да се чувстваме по-добре

Как да обновим дома си без да надхвърляме бюджета си?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *