как да обновим дома си

Как да обновим дома си без да надхвърляме бюджета си?

Може би една от най-често срещаните фрази, които ще чуете, когато заговорите за вътрешни ремонти, е: „Колкото и средства да сте планирали първоначално да изхарчите – удвоете ги. Удвоете и времето, което сте предвидили да отделите!“ 

Ремонтите, независимо от техния мащаб, могат да отнемат много време и са скъпи, особено когато неочаквани промени изскочат в последния момент. 

Въпреки това, вътрешното оформление на нашия дом от време на време се нуждае от обновление. Промяната на интериорния дизайн носи в себе промяна не само на битово ниво, но и в нашето съзнание, в мислите и чувствата ни. 

На прага на Новата година, ние имаме нужда от това обновление и има начини да го постигнем с минимален разход на средства, време и енергия.

Надграждането на вътрешните пространства в дома не означава непременно изразходване на всички спестявания, а харченето на по-малко средства не винаги е предпоставка за нискокачествена работа и отчайващи резултати.

Избирането на подхода „Направи си сам“ може да бъде един от най-лесните и забавни начини да спестите пари за вътрешни ремонти. Въпреки че наемането на изпълнители и/или строителни работници гарантира идеално завършване по отношение на качество и време, техните възнаграждения за труд могат да бъдат спестени или инвестирани в други части на вашия проект. 

Предлагаме ви някои основни насоки, които биха могли да ви помогнат в това отношение:

Премахнете излишното

Ще се изненадате колко лесно можете да промените дома си, премахвайки няколко безполезни мебели или непотребни вещи. Човек трудно си дава сметка колко претрупани са помещенията, в които живее, докато не започне да премахва излишното. 

Време е да разчистите пространството и да премахнете елементите от интериора, които вече не добавят стойност към вашия уютен дом. 

Същото може да се приложи и към стените, ако искате да добавите повече пространство и да имате повече различни кътчета за отдих. 

Ако искате да постигнете още по-голяма промяна, можете да премахнете и всички неносещи стени, където е възможно. Това не само ще добави повече пространство и циркулация на въздух в жилището ви, но ще обнови изцяло визията на интериора. Не забравяйте само едно – трябва да бъдете сигурни какъв тип стена премахвате, за това използвайте помощта на експерт в тази област.

Пребоядисвайте

Повечето интериорни дизайнери ще се съгласят, че пребоядисването е един от най-евтините и ефективни начини за промяна на вътрешното пространство във всяко помещение, независимо от неговата функция и стил. Първите повърхности, за които се сещаме, когато чуем думата – боя, са стените и таваните, а най-евтиният материал, който можем да използваме са боите на водна основа.

Промяната на цветовете на шкафовете, вратите или дограмата също може значително да промени визуалната идентичност на пространството. Не забравяйте, че първо трябва да шлайфате повърхностите и да нанесете с грунд, едва след това да ги боядисате с боя. Можете също да използвате техниката “faux bois“, за да създадете ефект на дървесен фладер. 

По отношение на мебелите, пребоядисването на старите столове може да струва много по-малко от закупуването на нови, особено ако все още са в добро състояние и имат вечен дизайн. 

Друг „подлежащ на повторно боядисване“ дизайнерски елемент, който често се пренебрегва, е фугиращата смес за плочки. Промяната на цвета на фугите може да придаде чисто нова идентичност на пространството и визуално да рамкира и подчертае красивите плочки. 

В допълнение към стените, шкафовете, столовете и фугите, кухненските плотове също могат да бъдат изцяло реновирани чрез боядисване или освежаване на повърхностите. Въпреки че обновяването на плотове може да не е евтино, най-вероятно ще струва по-малко от поръчката на чисто нов мраморен плот, особено ако дизайнът и текстурата, към които сте се насочили, са скъпи.

Рециклирайте

Един от най-важните съвети за бюджетно реновиране на дома е да работите с това, което имате. Разбира се, има моменти, когато закупуването на нещо ново струва много по-малко от реновирането или направата на мебел свой собствен дизайн. Проучете пазара!

Не хвърляйте нищо – всяка мебел, която притежавате има потенциал да се прероди в нещо ново, така че най-добрият начин да спестите пари е да работите с това, което вече притежавате. Например, вместо да изхвърляте дивани или столове за хранене, можете да претапицирате възглавниците и тъканта, особено ако рамката е все още здрава и сравнително нова. 

Можете също така да възприемете принципа „формата следва функцията“, като леко промените дизайна на мебелите и им предадете напълно нова функция въз основа на това как изглеждат. Пример в това отношение е превръщането на старите скринове в мини кухненски острови. 

По същия начин можете да промените функцията на неизползваните стаи в дома ви, заедно с прилежащите им мебели. Например, рядко използваната официална трапезария може да се трансформира в домашен офис. Вместо да купувате ново ергономично бюро и стол, използвайте масата за хранене като голямо бюро, претапицирайте съществуващия стол за хранене и купете ергономични аксесоари за вашия компютър или лаптоп.

Сменете

Ниският бюджет често означава „преработка вместо подмяна“, но в някои случаи подмяната е правилният начин, особено когато става въпрос за материали и довършителни работи. Преди да започнете ремонта, направете проучване. Често материалите могат да имат сходни характеристики и свойства, но цената им варира, тъй като тя зависи от произхода и състава на материалите.

Захранващите кабели и контактите често се пренебрегват, когато става дума за ремонт. Въпреки това, тези малки стенни допълнения могат значително да повлияят на това как пространството се съчетава визуално. Те могат да бъдат ярък акцент, който през цялото време е липсвал  във вашия интериор. По същия начин дръжките на вратите и шкафовете могат да изглеждат като незначителен детайл, но те са в състояние да направят огромна промяна в дизайна на вашето жилище.

Реорганизирайте

Понякога пренареждането на мебелите у дома може да промени изцяло интериора и да го направи много по-уютен. Пространственото оформление на стаите трябва да разказва история – вашата история – за това как използвате пространството и какви са вашите предпочитания: обичате ли да се събуждате от слънчевата светлина или предпочитате да се будите сред сумрака на спуснатите завеси? Реорганизацията на интериора променя и навиците на обитателите на жилището. Опитайте нещо ново! Вместо да купувате тъмни завеси, променете ориентацията на леглото си, като го отдалечите от прозореца. Преместването на леглото ще промени изцяло атмосферата в спалнята ви, убедете се сами.

Още една идея за реорганизация е съвсем леко да повдигнете височината на леглото си, създавайки пространство за съхранение под него. Това ще ви помогне да освободите много място в гардероба си и ще промени организацията на цялата спалня.

Добавете

Ремонтът може да включва и допълнения към пространството. В кухни и бани, добавянето на гръб зад мивката и плотовете може драстично да промени идентичността и усещането на пространството. Има много достъпни опции за облицовка с мозаечни плочки, винилови плочки за залепване, водоустойчиви тапети, лакирани дървени панели, тонирано стъкло, тухли и водоустойчива боя.

Украсете пространството, като добавите една или повече акцентни стени в областите, които се реновират, независимо дали става дума за тапети, ръчно изрисувани стенописи или боядисване на цялата повърхност с плътен цвят.

Автор: Кристина Камбарева

Четете още:

Kреативни идеи за уединен и уютен домашен офис

Да зяпаш по-интересен таван в дома си

2 thoughts on “Как да обновим дома си без да надхвърляме бюджета си?”

  1. Pingback: 6 идеи за уреди за дома, с които да се чувстваме по-добре - te3s

  2. Pingback: Какво научих след ремонта на собствената си баня

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *