да зяпаш тавана

Да зяпаш по-интересен таван в дома си

Перифразирайки една цветиста реплика, бихме казали “Всеки може да декорира стените, бъди мъж – акцентирай на тавана!”.

Приблизително от Сикстинската капела насам ни е ясно, колко силно въздействие може да има “тавана” на едно помещение. Това, обаче, изглежда повече като приоритет на обществените пространства. Когато  оформяме един дом можем да избираме хиляди варианти за пода и стените.  Какво, обаче, ви хрумва, когато чуете за декорация на тавана – гипсокартон и “лунички”, фризове и орнаменти..?  За да ви спасим от тези първични и не безкрайно креативни асоциации, ще ви представим няколко свежи идеи, които според нас са подходящи за прилагане в домашни условия.

Когато избирате как да изглеждат различните повърхности в едно помещение трябва да се съобразите с функцията им. Важно е също и това какво ще бъде поместено върху тях – мебели, килим, картини, осветление. За тавана трябва да се вземат предвид няколко неща:

първо – на какво разстояние е от пода (височината на помещението),

второ – на него най-често се намира основното осветление –  то само по себе си може да се превърне в акцент,

трето – върху него пада най малко естествена светлина, което го кара винаги да изглежда по-тъмен.

Ако внимавате за изброеното до тук и имате добри идеи, в най-общи линии можете да правите, каквото си поискате. Почти всеки материал, който бихте избрали за под или стена може да се приложи и на тавана.

Ако е боя не е нужно да бъде скучно

Боядисайте тавана в свеж цвят, например патешко жълто или, ако сте по артистични, нарисувайте различни декоративни елементи. Това може би е и най-евтиния вариант да направите тавана си уникален.

интериор с жълт таван
жълт таван
нарисувани орнаменти по таван
интериор с нарисувани елементи по тавана
таван с рисувани цветя
рисувани елементи по таван

Обемни елементи, падащи от тавана

Има безброй варианти за постигане на обемен декоративен таван. Можете да използвате различни материали, цветове и текстури. Ако искате да използвате обемни елементи, обаче, трябва да имате достатъчна светла височина в помещението, за да сте сигурни, че няма да се схлупи.

декоративен таван от дърво
бял декоративен таван
таван от дървени елементи
видими стоманени елементи

Ако нямате достатъчно височина в стаята, можете да прибегнете и до по-малки елементи, които заемат не повече от 10-15 см.

обемни плоскости по тавана
обемни дървени плоскости по таван

Обърнете някой традиционен материал на тавана

Най-често срещания вариант е да се сложи паркет на тавана. Може да бъде естествен или ламиниран. Но можете да експериментирате с текстил, метал или друг нетрадиционен за тавана материал.

паркет по тавана
текстил по тавана

Оставете видим контруктивния материал на помещението

Ако се нанасяте в ново жилище и все още виждате конструкцията на сградата, можете да помислите да оставите част от нея видима. Това може да се превърне в интересен ефект, а и ще ви спести малко средства.

видим бетон на тавана

И все пак ако с видимия бетон ви се струва прекалено оголено, можете да го разчупите с интересно подреждане на осветителните тела и кабелите.

видим бетон на тавана и осветителни тела

Вижте още в блога:

Представяме ви: Ryntovt Design Studio

Разчупете балкона – лятото идва

R.I.K. | info@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *