бамбук

Бамбукът не е само за ядене

Когато преди години бамбукът навлезе на българския пазар, той съществуваше основно под формата на изключително разпространени мебели за градина. Човек можеше да ги види пред всяко улично заведение, в комплект с няколко палми, но в наши дни този материал има много по-широка употреба.

Вече на пазара може да се закупи красив бамбуков паркет, за който производителите твърдят, че е изключително твърд,  не се влияе от влага, а на места пише дори, че не се нуждае от лакиране. От друга страна, в интериора бамбуковите щори внасят чудесна топла текстура.

Бамбукова лампа от IKEA
Бамбукови щори

Също така се продават и отделни пръчки, с които може да развихрите творческия си потенциал и да направите собственоръчно лампа, свещник, вятърни камбанки или дори фонтанче. Те биха представлявали чудесен еднодневен проект за оползотворяване на свободното време. Един хубав пример може да намерите тук. Още много други идеи могат да бъдат открити в интернет, които изискват само малко желание и ентусиазъм.

Накрая бих искала да ви покажа кафене Favelous 963, част от проекта Freezing Favela, който представлява временен “град” изцяло в концепцията на DIY (Направи си сам). Покритието е изцяло от бамбукови пръчки вързани една за друга, за да се постигне тази решетка. Проектът е осъществен в празна сграда, която преди се е използвала за производството на вагони. За случая тя  се е превърнала в място на изява на дизайнери, артисти, готвачи и други творци, които са органирали събития за местната общност.

сглобка на покритието

Автор: Невена Трифонова

info@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *