човек презентиращ на сцена

Sofia Architecture Week 2013

Наскоро завърши шестото издание на Sofia Architecture Week. За първи път основната програма на събитието се проведе в Пловдив, което си имаше както положителни, така и отрицателни страни. Също така за първи път беше проведен конкурс за визуалната идентичност на фестивала, неуспоримо професионален подход към такова събитие. Не успях да посетя много от събитията, но панелът от лекции с чуждестранно участие беше събота и неделя (30.11 – 01.12.2013), затова се превърна в предпоставка за приятен и полезен уикенд извън София.

Форумът беше разделен в два дни и се състоеше от три подтеми. Билетът за него беше доста по-евтин в сравнение с предходните годин, което определено си беше голям плюс както за студенти, така и за останалите посетители на фестивала. Първият ден беше по-наситен с лекции. Шест от лекторите представиха своите проекти, разделени в две подтеми: Reduce, reuse, recycle vol.2 и Analog/Digital. Някои от лекциите бяха добри и вдъхновяващи, други не чак толкова, но определено имаше какво да си откраднеш от всяка разказана история. Като цяло всички презентираха проектите си и някои от тях не бяха много свързани със зададените теми. Вторият ден се проведе само панелът What’s next?. В него лекциите бяха по тематични и поставяха по-конкретно поставения въпрос. 

презентации на сцена

В следващите редове ще ви представя, с по няколко думи, презентаторите по реда на тякното представяне:

Reduce, reuse, recycle vol.2

Amin Taha Architects – Великобритания – известни са в България с участието и спечелването на конкурса за метростанция 20 през 2012 година. Студиото е основано в Лондон през 2003 г. Няколко пъти са селектирани сред Top 40 Under 40.

Едуардо Гутиерез, ON-A – Испания – в студиото изследват докъде може да стигне процесът на създаване  на сграда с помощта на новите технологии. Компютрите им помагат да правят сгради с фантастични форми, но те скромно твърдят, че просто решават проблемите на хората.

Адам Хатвани, Sporaarchitects – Унгария – рaботят заедно от 2002 г. и се стремят да обединят в едно теорията и практиката. За да реализират една сграда те отделят много време, за концептуалното ниво, след което мислят за нейното конкретно изпълнение. В резултат предлагат архитектура, създадена едновременно със свеж подход и практически опит.

Analog/Digital

Ян Шелхоф, UNStudio – Холандия – Идеята на основателите на студиото Бен ван Беркел и Каролин Бос е, че когато съберат интердисциплинарен екип в самото начало на проектирането, успяват да изследват много нови посоки, а и да са по-гъвкави по време на процеса. За повече от 20 години практика те имат проекти от всякакъв вид и мащаб – урбанистични, инфраструктурни, обществени, частни. Стремят се едновременно да отговарят на изискванията на околната среда, на пазара и на клиента си.

Даниел Баудиш и Ян Мах, MJÖLK architects – Чехия – Обществените проекти на студиото граничат с артинсталации и показват, че не са необходими много пари, за да се върне интересът на хората към изоставени обществени зони. Една от най-популярните им работи е публичната сауна, с която осъмва град Либерец след участието на Mjölk Architects в Pecha Kucha Night в Прага. Сауната е построена на изоставена бетонна платформа близо до местния плаж без знанието на властите и е за свободно ползване.

Ласло Калмар, ZSK architects – Унгария – ZSK Architects са основани от Ласло Калмар и Жолт Жиффа през 2000 година. Оттогава до днес са участвали успешно в над 15 национални и международни конкурса и повечето от популярните им сгради са резултат именно от спечелен конкурс. ZSK Architects се самоопределят като местно студио и наистина работят основно в Унгария. Това не им е попречило да станат глобално известни.

What’s next?

Нилс Уле Брандсег, Atelier Oslo – Норвегия – Наградените им конкурсни проекти са от най-различен мащаб – от малък павилион, до музей, хотел, парк и градско планиране. През 2011 печелят конкурс за нова централна библиотека в Осло (в сътрудничество с Lund Hagem и Agence Ter). Освен че участват неуморно в конкурси, Аtelier Oslo проектират и големи къщи, вили и малки артинсталации.

Михаел Цинганел – Австрия – Австриецът Михаел Цинганел е архитектурен теоретик, историк на културата, художник и куратор. Преподавал е и е изследвал научно архитектурата във Виена, Грац и Баухаус Десау. Ние пък от една година чакаме последния му проект – книга за курортната соцархитектура в България и Хърватска, която излиза от печат през 2013.

Бернардо Секи и Паола Вигано, Secchi-vigano – Италия – Италианците Бернардо Секи и Паола Вигано основават Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò през 1990 година. Оттогва до днес миланското архитектурно студио се занимава задълбочено с проблемите на съвременните градове, печели международни награди, а основателите му активно преподават в университета във Венеция.

От следващата година фестивалът е с леко променена (и подобрена) концепция. Ще се казва One Architecture Week, за да се съсредоточи върху конкретната тема на събитието, не толкова върху мястото където се провежда. Следващата година куратори на “седмицата” ще бъдат dontDIY. Със сигурност ни очакват интересни неща.

Източник: списание “Едно”

Вижте още:

Архитекти на помощ

Зимни убежища

Снимки и текст: Рая Боюкова/ raya@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *