В симбиоза с природата

[vimeo 80568844 w=500 h=281]

Участвайки в архитектурния конкурс на d3, младият архитект и специалист по компютърна графика Conrad Vuytsik създаде тези дизайнерски къщи на бъдещето, които той нарича “Primeval symbiozis.”

Основната идея на проекта му е дом, който да помогне на хората да живеят в хармония с околната среда. Всяка година гъстотата на населението в градовете се увеличава. Мегаполисите започват да губят своята привлекателност и доста са хората, които започват да се ориентират към предградията. Но тук идва основният парадокс: това което е толкова привлекателно за жителите на градовете – дървета и зеленината, биват  унищожени, за да се изградят нови домове. Конрад Вуйцик успява да предложи алтернатива, която да прекрати изсичането.

 “Идеята на проекта е вдъхновена от дървета – казва Конрад. – В природата нищо не е случайно. Проучването на дървета и техните механизми на живот в гората, ми позволиха да създада тези автономни домове. “

В 61 кв. м лесно могат да се настанят двама души. Възможно е и пребиваването на четирима, но тогава ще им е доста по-тясно. Пространството е разделено на четири нива, свързани със стълби. На първо ниво е входът с антрето на къщата, на второ-кухнята с дневната и банята, на трето – кабинетът и на четвърто – спалнята.

Конрад предлага разполагането на такива къщи да бъде на групи в гората, в близост до пешеходни пътеки като оптималното разстояние между тях е 500 м. Самите домове са напълно енергийно независими и не се нуждаят от външни енергийни източници.  Авторът на проекта предлага да се използват слънчеви панели, резервоари за дъждовна вода, термопомпи и други съвременни технически средства за производство и съхраняване на възобновяема енергия.

„За съжаление не успях да завърша интериора навреме… може би в бъдеше… за сега бих искал да покажа само тестовете с проникването на светлината, за да добиете представа.”- признава Конрад.

Автор: Невена / nevena@te3s.org

Източници: www.admagazine.ru , konradwojcik.prosite.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *