скандинавски стил в интериора

Интериор в скандинавски стил – с какво се характеризира и как правилно да го постигнем?

Така познатият ни скандинавски стил датира още от 50-те години на XX век, но въпреки това, той продължава да живее в сърцата на множество дизайнери, естети и почитатели. Това го прави много популярен и до днес.

Характерното за изкушаващия скандинавски интериор е функционалността, минималистичните детайли и простотата. За да го постигнете и във вашия дом, е необходимо да се придържате точно към това.

Разполагате със свободата да експериментирате с естествени материали, като дърво, кожа или дори коноп. Тук е важно да спомена, че модерният скандинавски дизайн често е вдъхновен от връзката с природата. Точно затова е добре да използвате повече елементи от природата и да комбинирате с абстрактни мотиви и естествени нюанси.

Сам по себе си интериор в скандинавския стил е изключително впечатляващ. За това сега ще ви представя няколко полезни съвета за да можете да го пренесете и във вашия дом.

Светлината е ключът

Зимата на север е дълга и тъмна, поради което хората се стремят техните домове да са изпълнени с възможно най-много естествена светлина. Тя се смята като източник на живот и е от изключителна важност, ако желаете да постигнете изящен скандинавски дизайн във вашия дом. Важни са и изкуствените източници на светлина. Препоръчвам ви да използвате модерни осветителни тела, като стенни лампи или висящи полилеи. Светлината от свещите във всекидневната може да придаде уютна и романтична атмосфера на вашия скандинавски интериор.

скандинавски интериор с много светлина

Изберете обикновени декориращи елементи

Красивият скандинавски интериор се слави със своята простота. Поради тази причина използвайте семпли декоративни акценти, например добавете елегантна керамична или стъклена ваза за всекидневната. За да добавите текстура и фин цвят към вашия скандинавски интериор, украсете дивана с възглавници в стилни геометрични принтове.

Комбинирайте дърво и метал за отличаващ се скандинавски стил

Често в интериорите в скандинавски стил се използват дървени елементи. Но последните тенденции говорят друго. Вече е доста разпространено към дървото да се включи и стилен метал, който ще разнообрази пространството и ще добави допълнително количество блясък.

Декорирайте с растения и свежи цветя

Добавете жив елемент и красота в скандинавския интериор посредством натуралните елементи. Например, декорирайте всекидневната с вътрешни растения и свежи цветя. Дори присъствието на букет свежи цветя е задължително за къщата в скандинавски дизайн.

Дръжте хаоса далеч от вашият интериор

Едно от най-важните детайли, когато се опитвате да постигнете скандинавски дизайн, е да не позволявате на хаоса да припари в дома ви. Придържайте се към мантрата „по-малкото е повече“ и не претрупвайте интериора.

Заложете на светлият под

Килимите от стена до стена не се харесват на практичния интериор в скандинавски стил. Подът обикновено е от светли материали, което превръща ламината в една страхотна идея. Светлият под придава на всеки дом повече простор и яркост – две неща, изцяло характерни за прочутия скандинавски дизайн.

Не забравяйте за функционалността

Когато стане на въпрос за функционалност, веднага се сещаме за неповторимия скандинавски дизайн. Важна стъпка за да го постигнете е с помощта на изчистените линии. Маси, столове, дивани и останалата част от декора трябва да бъде с гладки и заоблени ръбове. Използването на стелажи на няколко нива в хола е още една чудесна идея за функционалният интериор в скандинавски стил.

Ако се чудите къде можете да намерите подходящи мебели и декорации, за да постигнете този стил, IKEA и YJSK са едно добро начало. В тези магазини можете да намерите всичко необходимо за дома и офиса на достъпни цени.

Автор: Рая Боюкова | raya@te3s.org

Четете още:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *