бохо стил в интериора

Бохо – шик, стилът обичащ свободата

Тази статия седи в съзнанието ми от поне година, но някак все не намирах време да я напиша. Как да пишеш за толкова освободен и артистичен стил, когато си затиснат от рутината на ежедневието? За щастие дойде и нейният час. Тъй като стилът е вдъхновен от хората номади, обикалящите артисти и хипи движението, няма по-подходящо време за него от лятото. Но нека първо започнем с малко терминология.

Бохо или бохемски идва от френската дума “bohemiеn”, която е била използвана в миналото за назоваване на чешките цигани от областта Бохемия. В последствие този термин еволюира и става нарицателен за артистите, които са избрали да водят номадски живот, а през 60-те и 70-те години на 20-ти век се свързва с хипи движението. Като цяло Бохо е стилът на свободния дух и желанието за приключение, примесени с капчица романтика. Характерно за него е смесването на различни цветове, материи, шарки и форми.

Макар и без особени ограничения и правила, бохемският стил в интериора може да се окаже и труден за постигане при цялата тази свобода на избора. За това в тази статия ще дам няколко лесни насоки, за да изградите  своето място за бягство от скучната рутина на ежедневието.

1. Естествените материи и материали са навсякъде

Всичко, което е направено на ръка се вписва идеално. Материи като вълна, лен, коноп, дървесина, ракита, метличина и сезал преобладават в интериора. Разбира се това не пречи да се използват и някой особено пищно изработен полилей например.

бохо стил естествени материали

2. Използвайте ярки и свежи цветове

Силни, дръзки и запленяващи. Такива са цветовете на пътешественика, както и на Бохо-шик стила. Върху тази основа стъпват всички останали елементи. Разбира се, добре е да имате някаква първоначална цветова схема, по която да се водите, въпреки че бохемския стил не поставя никакви ограничения. Все пак има цветове, които просто не понасят да седят един до друг.

Бохо стил ярки цветове
ярки цветове бохо стил

3. Поиграйте си с различните десени и шарки

Представете си очарованието на Ориента, смесено с мистиката на Азия. Тук спокойно съжителстват геометрични десени до пищни флорални съчетания, етно мотиви до индийска бродерия.  Няма правила, няма закони.

цветни десени и шарки в бохо стил
цветно мотиви в бохо стил

4. Наслагване на елементи и мотиви

Наслояването на елементи и мотиви присъства, както в преносен, така и в буквален смисъл. Навсякъде е пълно с килими от различни стилове и места, които се застъпват и наслагват. Изящна японска порцеланова ваза може да стои под лампа закупена от в Капалъ чарши в Истанбул. Бохемският стил обича да разказва истории. Колкото повече, толкова по – добре.

бохо интериор
бохо стил
интериор в бохо стил

5. Артистична атмосфера

Все пак стилът е бил назидателен за странстващите артисти и творци. Купчините от книги и грамофонни плочи, множеството картини и различните скулптури ще предадат такъв уют и артистичност, така характерни за Бохо-шик. Усещането за пътешественика донесъл по късче от далечни екзотични места е неизменна част от атмосферата на този стил.

интериорен дизайн в бохо стил
бохо атмосфера
бохо стил и атмосфера

Бохо – шик е стилът на свободомислещите и мечтателите. На хората, които искат да откриват нови страни и култури или да се потопят в приказките от 1001-на нощ. Бохемският интериор предразполага към разговори, слушане на тиха музика и вникване в красотата на необикновеното.

Снимки от тук.
автор: Невена Трифонова-Ботева | @te3s.org

3 thoughts on “Бохо – шик, стилът обичащ свободата”

  1. Pingback: Тенденции в интериора и защо да не ги следваме. – TE3S

  2. Pingback: Тенденции в интериора и защо да не ги следваме! - te3s

  3. Pingback: Арт деко - направление в областта на архитектурата и дизайна

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *