арт деко черен и бял мрамор

Арт деко – винаги актуално направление в областта на архитектурата и дизайна

През последните няколко десетилетия хората дадоха категоричен превес на функцията над формата в дизайна. Хиляди пъти предпочетохме минималистичната естетика – телефоните ни се превърнаха в стандартни алуминиеви правоъгълници, дневните ни стаи заприличаха на лекарски кабинети и всички ние имаме едни и същи мебели, дрехи и аксесоари. Минимализмът направи така, че всичко наоколо изглежда еднакво – утилитарно и бездушно.

Намираме се в интересен исторически момент. Прекарахме последните няколко десетилетия в разработването на нови технологии. В момента за първи път усещаме какво означава да бъдем глобално свързани, благодарение на социалните мрежи, които създадохме и на пандемията, която ни връхлетя през изминалата година, разделяйки ни физически. Може би следващите години ще ни напомнят как да бъдем по-човечни и как да се върнем към своята същина.

Всяка тенденция е отговор на движението, което я предхожда, а минимализмът вече почти навсякъде по света излиза от мода. Ние сме емоционални и сантиментални индивиди и оцеляваме чрез себеизразяване. Винаги ще се връщаме към това, което е оцветило обществото ни и ни е направило истински уникални същества: изкуството.

Естетиката, която ни липсваше

Арт деко, съкратено от Arts Décorativs, е стил на изкуството, който обхваща всички дизайнерски направления. Най-силно неговото влияние се усеща в смелите геометрични форми, богатството на материали и декоративните елементи в архитектурата и дизайна. 

Арт деко се появява точно преди Първата световна война, а в основата му лежи изкуството на художниците, творили в началото на ХХ век. Направлението често е определяно като еклектично – то черпи вдъхновение от много различни източници и форми на изкуството, част от които си противоречат. Богато украсен, геометричен, луксозен – стилът е ода на майсторството. 

Естетиката на Арт деко е показана за пръв път пред публика по време на Международното изложение за модерни декоративни и индустриални изкуства / “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”, проведено в Париж през 1925 г. Влиянието на стила обаче, бързо се разпространява на Запад, давайки отражение върху строежа на някои от най-емблематичните сгради в света като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, улицата Marine Drive в Мумбай и цветните редици от сгради в квартал, кръстен на Арт деко в Маями.

Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк
Снимка: Chethan Prabhu; Pexels
хотел Мерилин, Маями, арт деко
Снимка: тук

Стилът дава отражение в архитектурата, мебелите, бижутата, графичния дизайн, модата, дори автомобилостроенето. Арт деко е пищен стил, направен със скъпи материали и голямо майсторство. Направлението е празник на красотата и творчеството.

Дизайнът в стил Арт деко се основава на геометрични фигури, които са силно повлияни от изкуството на Древна Гърция, Месопотамия, Древен Египет и Мексико. Любими са трапецовидните, зигзагообразните и триъгълните форми, орнаментирани с повтарящи се шарки, заоблени ъгли и мотиви с форма на слънчеви лъчи. 

Всички те могат да бъдат забелязани във всяко направление на Арт деко – от интериорния дизайн и архитектурата до бижутерията и изобразителното изкуство.

Материалите, които са типични за стила включват сребро, кристал, слонова кост, нефрит, стъкло, рога, екзотични кожи и много други. 

Точно в апогея на Арт деко идва Голямата депресия в САЩ. Стилът бързо е счетен за прекалено разточителен и се превъръща в по-сдържана версия на самия себе си (Streamline Moderne), която в крайна сметка е последвана от модернизма (Bauhaus и други). Архитектите и дизайнерите лака-полека премахват следите от стила Арт деко навсякъде около нас, за да се стигне в днешно време до студена и самотна естетика, лишена от основното качество, което ни прави хора: способността да мечтаем.

Докато се възстановяваме след пандемията от Ковид 19, ние започваме да търсим душата, която толкова силно ни е липсвала в минималистичния свят, който ни заобикаля през последните две десетилетия. Може би ще съумеем да направим модерна адаптация към Арт деко – ще разработим стил, които да е рационализиран и технологичен, може би малко по-икономичен, но в същото време – празничен и приповдигнат. 

Арт деко най-накрая се завръща

Почти век след като емблематичната естетика се появи на бял свят, Арт Деко най-накрая се завръща. Както се вижда в новите проекти за дизайн на интериорни пространства и мебели, блясъкът и пищното изобилие, които ни карат да копнеем за буйните години на началото на ХХ век, са вече тук. 

Въпреки че светът е бил много по-различен преди век, трудно е да не се направи паралел между някои социално-икономически фактори. През 20-те години на миналия век САЩ са изправени пред тежки изпитания: наплив от имигранти, пандемия от испанския грип и Голямата депресия. Едновременно с това, света става свидетел и на значителни постижения в областта науката и технологиите. 

Арт деко е стил, който е силно обвързан с конкретен исторически момент, но въпреки това изглежда изключително модерен и до ден днешен. През 1920-те и 1930-те години това направление показва нови и модерни технологии и е културно свързано с визиите за бъдещето. Така е и до днес – хората се обръщат към него, когато искат да отправят поглед към бъдещето, към надеждата и вярата, че предстоят по-добри времена.

Дизайнерските направления, предшестващи Арт деко, често са били привилегия само на най-богатите слоеве в обществото, но когато фондовият пазар се срива през 1929 г., предметите и обзавеждането в стил Арт деко започват да се произвеждат лесно и с по-евтини материали и стават по-широко достъпни. Това прави стила по-популярен и функционален. 

Може би чувството, което изпитваме днес е именно този копнеж към обновление, тъй като тенденциите в дизайна винаги са циклични. 

Характерни особености и влияния

Архитектурата и дизайна в стил Арт Деко продължават да вдъхновяват света и до ден днешен, трябва да се запитаме обаче – какво можем да очакваме от новите дизайни и ще се запазят ли съществуващите?

Арт деко включва елементи на силен контраст, драматични пространства, смели проблясъци от месинг и хром, кръгли силуети и наситени нюанси. Стилът е класически шик, но изненадващото е, че днес той изглежда също толкова модерен, колкото е бил преди 100 години.

Стилът оказва влияние най-вече върху интериорния и продуктовия дизайн по няколко начина. Първо, виждаме по-драматични цветови палитри, включително силно наситени земни тонове и опушени нюанси, които предизвикват усещане за драматизъм и засилват емоциите. Наблюдава се и възраждане на някои от геометричните модели, особено в осветителните тела. И накрая, отчитаме факта, че архитектите все повече използват материали като мрамор, гранит и други естествени камъни, които добавят луксозни детайли към всяко пространство.

Може би днешната интерпретация на Арт Деко се появява като контрапункт на манията на нашата собствена култура към технологиите и футуристичния дизайн и предполага новооткрит интерес към малкия лукс в дома. Ние жадуваме за смели и драматични пространства, които да заменят студения модернизъм, който управлява тенденциите от години. 

Забележителни сгради в стил Арт деко

Една от най-забележителните сгради, възникнали в епохата на Арт деко, е сградата на Крайслер Билдинг (Chrysler Building). Зданието е издигнато през 1930 г. и повече от 90 години е един от символите на Ню Йорк. Сградата е висока 318,9 метра и има 77 етажа. Небостъргачът е построен от тухли и метална рамка с обков.

Снимка: Nextvoyage from Pexels

Красивата орнаментация на кулата използва характерни мотиви от автомобилите „Крайслер“. Ъглите на 61-вия етаж са украсени с орли, които са препратка към модела от капака на автомобила на компанията от 1929 година. Орнаментите на 31-вия етаж са точна реплика на капака на радиатора на Крайслер.

Други емблематични сгради в стил Арт деко са:

  • Емпайър Стейт Билдинг, построен през 1931 г. Това е може би най-емблематичният небостъргач в Голямата ябълка. Със своите 381 метра височина и 103 етажа, той години наред беше най-високата сграда в американския мегаполис.
  • Арт деко небостъргачът в Детройт, проектиран от архитекта Уирт Клинтън Роуланд (Wirt C. Rowland), е открит през 1929 г. Наречен „Катедралата на финансите“, интериорът и екстериорът са украсени с множество сложни детайли като мозайки, стенописи и витражи.
  • Хотел Cavalier South Beach е истински Арт деко монумент в Маями. Направен точно в разгара на световното Арт деко направление през 1936 г., той е реновиран през 2015 г., но все още носи великолепния чар и разпознаваем стил както никоя друга сграда в мегаполиса на Флорида.
  • Проектирана от нюйоркския архитект Бертрам Гудхю (Bertram Goodhue), централната библиотека Ричард Дж. Риърдън в центъра на Лос Анджелис е важна архитектурна забележителност. Оригиналната централна библиотека, построена в средата на 20-те години на миналия век, има монументална и в същото време проста структура, която е функционална. Амбициозният проект представя забележителни образци на декоративната скулптура в кулата и фасадите.
  • Театърът Eden, открит през 1931 г., все още е една от най-важните театрални / кинематографични сгради в град Лисабон. Неговата фасада, характеризираща се в горната част с барелеф, изобразяващ стилизирани актьори пред снимачен екип, доминира над главния площад на града.

Докато гледаме напред към 2022 г. и спекулираме с бъдещите тенденции в дизайна и вечните спорове дали живеем в модернистичната или постмодернистичната ера – възродената епоха на арт деко е вече тук. Нашето разбиране за миналото ни дава нова възможност да оценим влиянието и красотата на това важно движение в изкуството, дизайна и архитектурата.

Автор: Кристина Камбарева

Четете още: Бохо – шик, стилът обичащ свободата

1 thought on “Арт деко – винаги актуално направление в областта на архитектурата и дизайна”

  1. Pingback: Интериор в скандинавски стил – с какво се характеризира и как правилно да го постигнем? - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *