текстил оформящ архитектурно пространство

Използване на текстил в архитектурните пространства

Всички сме свикнали да мислим и говорим за текстила в дизайна като за дамаски, възглавнички, килими, пердета. Но всъщност специалистите използват текстил в архитектурните пространства и по съвсем различен начин – като функционален елемент, който е оригинален, уютен и най-вече практичен.

В следващите редове ще ви покажем няколко страхотни хрумвания, в които използването на текстил в архитектурните пространства в интериора и екстериора дава наистина невероятни резултати.

Преградни стени от текстил в архитектурните пространства

Проект, който ще ви покажем, е дело на бразилското студио Metro Arquitetos Associados. Клиентът им пожелава да получи функционално разпределен и същевременно просторен офис, който да дава възможността за обособяване на лично работно пространство и удобни колективни зони. Решението на архитектите е просто, ефективно и бюджетно: завеси, които позволяват индивидуалните работните места да бъдат частично изолирани, като в същото време създават органични форми в помещението.

Източник: archdaily.com

Паравани от текстил пък използват дизайнерите от Voides, за да осигурят зониране на апартамент с отворено пространство във Виетнам.

Източник: archdaily.com

Тавани от текстил в архитектурните пространства

Идеята за текстил на тавана обикновено се използва в градините – за създаване на сянка под перголи и други навеси. Но идейната употреба на текстил в архитектурните пространства е възможна навсякъде.

Следващите снимки показват интериора на голяма книжарница в Китай със зона за четене. За да създадат усещане за простор и да дадат крила на въображението, дизайнерите от WT Architects добавят на тавана текстилни платнища. Така предизвикват асоциации за красива, сенчеста градина, за платна на кораб, за балдахин над уютно легло… И изобщо отвеждат читателите на всяко приятно за четене място, което пожелаят.

В същото време платната заглушават шумовете, което е наистина важно в толкова голяма читалня, и прикриват функционални тръби и елементи по тавана.

Източник: archdaily.com

Звукопоглъщаши панели и завеси

Всички сме чували за звукоизолиране на помещения, но понятието „звукопоглъщане“ е по-малко известно. Ако звукоизолацията отразява звуците и те не могат да преминат през нея, то звукопоглъщащите панели ги абсорбират частично и в резултат в помещението няма толкова силно ехо.

Употребата на текстил в архитектурните пространства често се свързва със създаването на звукопоглъщащи панели за заседателни зали, зали за кино, спорт или театър, звукозаписни студиа и др. За целта се използват специални тъкани, които са дебели и порести и имат различни коефициенти на намаляване на шума, за да отговарят на изискванията към помещението. С тях се изработват звукопоглъщащи завеси или панели, с които могат както да се облицоват цели стени, така и да се създават функционално-декоративни пана.

Източник: archdaily.com

Инсталации на открито

Когато говорим за текстил в архитектурните пространства, не е редно да се ограничаваме само в интериора. Все по-често от тъкани се проектират и изработват павилиони, навеси и инсталации на открито, които са част от културни събития или артистично и функционално допълнение към външни пространства. И тъй като в повечето случаи става дума за преместваеми или временни обекти, удобствата на текстила тук са незаменими – той е лесен за пренасяне, оформяне във всевъзможни форми и размери, сглобяване и разглобяване. В същото време осигурява и комфорт, и атмосфера, и защита от неприятно време.

Източник: archdaily.com; проект за павилиони на Studio Toggle в Кувейт

Източник: divisare.com; проект на BEHNISCH ARCHITEKTEN в баварски град Колбермур.

Фасади

Текстилът може да бъде успешно пренесен и към фасадата на сградата, за да създаде оригинална визия и подходящо внушение. Следващите снимки са на Текстилната академия NRW в немския град Мьонхенгладбах, образователна институция за текстилната и шивашката индустрия. Архитектурата на сградата пренася учебното съдържание на академията към екстериора – триетажната сграда е заобиколена от текстилна фасада. Подобно на драперията на завеса, сребристият блестящ плат се вълнува около ъгловия бетонен куб. Леко прозрачната, привидно подвижна мембрана образува възможно най-големия контраст със строгата геометрия на основния куб. Проектът е дело на slapa oberholz pszczulny | sop architekten.

Източник: archdaily.com

Строителство на луксозни палатки за нощувки – Glamping

Glamping е името на едно сравнително ново и оригинално течение в почивките на открито. Става дума за луксозни палатки, които съчетават в себе си къмпингарското потапяне в природата и удобствата на една наистина луксозна хотелска ваканция.

Тук текстилът играе основна роля, тъй като от него са създадени „стените“ на къщичката за нощувки. И предлагат безгранични възможности за архитектурни решения, което прави Glamping палатките невероятно разнообразни и впечатляващи.

Не е чудно, че тъканите са специални – те трябва да бъдат едновременно здрави, дишащи, регулиращи влагата, задържащи топлината и дори понякога огнеупорни.

Източник: bestproducts.com

Източник: archdaily.com, проект на Bourgeois / Lechasseur architectes в Канада

Източник: Glam Xperience

Четете още:

Детската стая – оазис на въображението

Зимни убежища

1 thought on “Използване на текстил в архитектурните пространства”

  1. Pingback: Фън шуй – как работи и какви са основните правила - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *