Камъни и растение дзен композиция

Фън шуй – как работи и какви са основните правила

Всички сме чували за фън шуй – за него са изписани много сериозни неща, но са създадени и доста шеги. А всъщност под това име се крие хилядолетна, цялостна азиатска система за архитектура на сгради и дизайн на помещения, която има една-единствена цел: да направи хората, които ги обитават, щастливи. Какви са принципите и какъв е смисълът на фън шуй можете да прочетете в следващите редове.

Историята на фън шуй

Системата фън шуй се базира на основната азиатска философия за енергията Ци (срещана също като Чи или Ки) – тази, която е в нас, онези, от които сме обградени, и начина, по който те си взаимодействат.

Всичко тръгва от Древен Китай, като се смята, че първите специално ориентирани жилища се появяват 4 000 години преди нашата ера. С времето философията се развива, благодарение на множество китайски мислители, и около 3 век пр. н. е., по време на династията Хан, вече има цялостна система, която се смята за най-стария клон на фън шуй. Макар да е започнала от нуждата за определяне на местоположението и ориентацията на гробниците, във вековете принципите ѝ се пренасят и към жилищните пространства на древните китайци.

В крайна сметка фън шуй завладява целия азиатски свят, а някои нации разработват свои собствени варианти, като например японското kanso. Те обаче остават по-малко известни.

Основите на фън шуй

Фън шуй има доста сложна и всеобхватна система от общи принципи, но конкретен проект се създава персонално за определен човек или група хора. Причината е, че всеки човек притежава собствена енергия Ци и за да е наистина хармоничен, домът трябва да бъде съобразен и с нея.

Основната идея в концепцията за фън шуй е да позволи на енергията да тече гладко през помещенията, да не бъде блокирана или замърсена по никакъв начин и да подхранва положително личното Ци на обитателите. Китайците и до днес вярват, че животът в такъв дом гарантира щастие, късмет и благоденствие.

За разлика от западния начин на мислене, който се опитва да премахне всичко негативно, най-важният принцип на фън шуй е свързан със създаването на хармония между положителното и отрицателното, светлото и тъмното, Ин и Ян. Без да отхвърлят наличието на тъмна страна на нещата, специалистите по фън шуй се опитват просто да я балансират, като добавят достатъчно светлина на подходящо място. И тук не става дума за обикновена симетрия, а за много фино равновесие, постигано чрез правилно присъствие и разположение на пет основни елемента.

Петте елемента

Освен баланс между светлина и тъмнина, фън шуй се старае да създаде хармония между петте основни елемента, които градят живота: земя, дърво, метал, огън и вода (в която се съдържа и въздухът). Те са свързани също така с определени цветове, материали, годишни времена, посоки, планети, телесни органи и др. В един дом трябва да има от всичко по малко, на подходящите места, за да може пространството да се оживи и да балансира правилно енергията.

Земята е жълтото, циганското лято, югозапад, североизток и център, квадрат. Тя дава стабилност, смисъл и здрава опора. Съдържа се в елементи като камък, мрамор, глина, кристали.

Дървото е зелено, пролет, изток, изправен правоъгълник. То подхранва новите идеи и подсилва семейните връзки. Добавя се чрез зелени предмети и растенията, които внасят свежест и жизненост.

Огънят е асоцииран с червено, лято, юг, триъгълник. Създава енергия и ентусиазъм. Той е във всичко, което създава светлина и топлина – печки, свещи, лампи, дори картини на изгреви или светли цветове като жълто и оранжево, които могат да ги имитират.

Металът се свързва с бяло, есен, запад и кръг. Той носи яснота на мисълта и финансов успех. Добавя се чрез всякакви метални елементи и детайли по обзавеждането или декора.

Водата се означава с черния цвят, зимата, север и неопределена, променлива форма. Тя е символ на мъдростта, познанието, общуването и пътуването. Добавя се в дома чрез фонтани или аквариуми, черни или сини предмети.

Всички тези елементи трябва да бъдат внимателно подбрани и подредени в дома така, че да са в пълна хармония едни с други и да балансират личната Ци на обитателите. За това също има правила.

Подредба по фън шуй

За да се създаде хармоничен дом със свободно течаща Ци, има нужда да се спазват доста на брой правила. Подреденият по фън шуй дом започва още от архитектурния план, за да може помещенията и входовете към тях да са разпределени и подредени така, че да не задържат негативна енергия и да не създават неподходящи асоциации.

След като е построен правилно, домът трябва да бъде правилно обзаведен. Тук е важно положението на някои важни мебели като леглото (което олицетворява собственика), бюрото (което е кариерата), печката (която е богатството). Специално внимание се обръща на входа, през който енергията влиза в дома, както и на прозорците, които са очите му.

Чистият дом

Домът е мястото, в което трябва да се чувстваме спокойни и да се презареждаме. Ето защо има нужда потокът на енергията Ци да бъде постоянен и свеж. От тази гледна точка фън шуй е концепция, която днес бихме определили по-скоро като минималистична.

Фън шуй не говори толкова за хигиената, която се подразбира от само себе си. Става дума за избягването на безпорядъка и трупането на стари вещи, за които се смята, че задържат енергията. Важно е домът да е подреден, а нещата, от които вече няма нужда, да бъдат дарявани, за да заживеят нов живот.

И макар да има доста правила за местоположението на някои предмети, мебели, огледала и растения, по отношение на техния вид нещата са доста по-лесни. Единствен критерий за декорацията на дома и за избора на вещи е самият обитател – дали той харесва тези неща, дали му носят радост, или вече са се изчерпали за него и по-скоро го изтощават. Така че в това отношение фън шуй е доста лесен – трябва просто да държите у дома само нещата, които харесвате в момента и които ви карат да се усмихвате.

Автор: Теди Демирева

Четете още:

Използване на текстил в архитектурните пространства

Лабиринт и мечта – две къщи на другия край на света

1 thought on “Фън шуй – как работи и какви са основните правила”

  1. Pingback: Цветовете във фън шуй – какво означават и как се използват

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *