подарък опакован с плат

10 съвета за по-екологична Коледа тази година

Как да съхраним празничната коледна атмосфера без да изчерпваме ресурсите на планетата?

Коледа е вече на прага ни и подготовката за този специален празничен ден е в разгара си. Въпреки че това е най-прекрасното време от годината, за съжаление – то не е най-екологичното.

Празничният сезон традиционно е период на пикова консумация. Ние се стараем да впечатлим гостите си с подаръци и храна, но забравяме една голямата отговорност, която съвременният човек има – опазването на околната среда. 

Всъщност с много малко усилия, ние можем да организираме екологична Коледа у дома, без да се лишаваме от блясъка и празничната магия.

От дървото, което купуваме, до храната, която приготвяме – всичко е от значение за голямата кауза, която имаме. Статистиката е красноречива – през трите коледни дни всеки британец произвежда същото количество въглеродни емисии, както се отделят при полет от Лондон до Лос Анджелис.

Кои са най-добрите начини да имаме една по-зелена и устойчива Коледа тази година?

1. Изберете подарък, който е вечен или остава устойчив във времето

Коледният дух ни подтиква да купуваме още и още подаръци – правим го в паника в последния момент или просто не знаем какво да изберем. 

Избягвайте да купувате твърде много подаръци, които в крайна сметка ще бъдат изхвърлени или ще стоят години наред неизползвани в нечий шкаф. Вместо това направете всеки един подарък важен, като купупите артикули, които имат стойност, цел и смисъл.

2. Пазарувайте от местни производители

Подкрепете местните магазини и пазари тази Коледа. С това малко, но значимо свое действие ще подпомогнете изграждането на силна и устойчива местна икономика. Освен че ще подкрепите малкия бизнес, вероятно ще се натъкнете и на страхотни находки, които няма да намерите никъде другаде. Бутиковите производители често влагат повече грижа и любов в своите продукти. Освен това гарантирано ще намерите подарък, който получателя не притежава и няма да получи от никой друг тази Коледа.

3. Изберете един голям подарък

Друг чудесен начин да намалите отпадъците и ненужните подаръци е да изберете един голям подарък. Така ще можете да вложите повече време и мисъл в избора. Решението да подарите по-малко, но по-големи и значими подаръци тази Коледа, също ще гарантира, че хората няма да се окажат с множество вещи, от които просто не се нуждаят.

4. Подарете ръчно изработен подарък

Можете да направите свои собствени подаръци – това показва лично отношение към получателите. Независимо дали обичате да печете, шиете или рисувате, защо не се опитате да станете по-креативни тази Коледа?! Най-хубавото е, че ще можете да оставите своя собствен отпечатък върху подаръка и без никакво съмнение – ще изненадате много приятно любимите си хора.

5. Използвайте екологична опаковъчна хартия

Повечето видове тиксо, панделки, брокат и опаковъчна хартия, не могат да бъдат рециклирани, така че се опитайте да ги използвате пестеливо. Вместо това можете да преминете към кафява екологична хартия, така ще помогне да се сведат до минимум високите нива на отпадъци, произведени по това време на годината.

Използвайте кафява хартия и канап с няколко елхови клонки, подпъхнати във връвта – това е едновременно устойчиво и красиво!

6. Пробвайте да опаковате с плат

Можете да се откажете изцяло от хартията и да увиете подаръците тази година в плат. Фурошики е традиционен японски метод за използване на плат за опаковане и това е чудесен начин да живеете малко по-екологично и да намалите отпадъците през този празничен сезон. Най-хубавото е, че цветната опаковка за подаръци от плат, може да се използва отново и отново.

7. Използвайте ръчно изработени декорации

Ако купувате нови декорации за дома, изберете ръчно изработени от вълна, дърво, ратан, рециклирано стъкло, коноп, юта и други. Много онлайн магазини също продават ръчно изработени стоки. Спрете се на търговци, предлагащи коледни украси и стоки за дома, които са произведени етично и екологично.

8. Превърнете вашето стайно растение в коледно дърво

Превърнете стайното си растение в модерно изглеждащо коледно дърво – всичко, от което се нуждаете са малко гирлянди и лампички.

Някои прекрасни стайни растения могат се превърнат в постоянен празничен елемент във вашия дом дълго след като Коледа приключи.

9. Изпратете електронни коледни картички

Удивителните 1,5 милиарда коледни картички се изхвърлят от домакинствата в страни като Великобритания всяка година. Можете да допринесете за запазването на ресурсите на планетата, като изпратите електронни коледни картички. Има безброй опции за готови дизайни в интернет, които можете да използвате свободно.

Чудесна алтернатива са и коледните картички за засаждане. Когато биоразградимата хартия се засади в саксия с почва, семената покълват и на пролет ще си имате ново красиво саксийно растение.

10. Облечете отново миналогодишния си коледен пуловер

Не си купувайте нов коледен пуловер тази година. До 95% от тях са направени от най-често използваното пластмасово влакно в света – акрилът. Бързата мода го наложи като основна материя в текстилната индустрия. Производството на акрил е огромна причина за замърсяването на околната среда, а рециклирането му е трудно, понякога дори невъзможно. 

Ако все пак държите да имате нов коледен пуловер, можете да размените с приятел или да си купите втора употреба.

Автор: Кристина Камбарева

Четете още: Алтернативни елхи за една различна Коледа

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *