цвят на 2022 година

Pantone цвят на годината 2022

Тенденции в дизайна през 2022 година: радостни и спокойни цветови съчетания

От 1999 г. насам, Pantone Color Institute обявява цветовете на годината, които до голяма степен предопределят тенденциите в интериорния и графичния дизайн, печатарската и текстилната индустрия, модата и дори декоративната козметика. Компанията е най-известна със своята система за съответствие на цветовете (Pantone Matching System, PMS). Тя е широко използвана в индустрията по целия свят.

Изследователският институт Color Institute Pantone изучава как цветовете влияят върху мисловните процеси, емоциите и физическите реакции на хората и представя палитра от най-актуалните нюанси за предстоящата година.

Докладът на Pantone – Fashion Color Trend Report за пролетта и лятото на 2022 г., който беше публикуван по време на седмицата на модата в Ню Йорк, очертава тенденциите в модната индустрия, но цветният асортимент от нюанси предлага и много вдъхновение за декорация на дома. 

Веселите пастелни тонове и земните неутрални цветове представят пролетно-летните цветови тенденции за следващата година. 

Докладът набелязва 10 отличаващи се цвята и пет „основни класики“, които се очаква да бъдат в топ тенденциите в дизайна през следващата година. Обхващайки смели ярки тонове, меки пастелни и земни неутрални цветове, колекцията отразява съпоставянето между нашата нужда от спокойствие и почивка и желанието ни за спонтанност и вълнение, отбелязва докладът.

„Цветовете за пролетта/лятото на 2022 г. обединяват нашите съревноваващи се желания за спокойно и радостно приключение чрез гама от успокояващи и вечни цветове, съчетани с радостни нюанси, които празнуват игривостта“,

каза Леатрис Айземан (Leatrice Eiseman), изпълнителен директор на Pantone Color Institute, в съобщение за пресата.

Съчетайте нюансите от доклада на Pantone за пролетта и лятото на 2022 г., за да постигнете правилния баланс между спокойствието и изобилието, които ни предстоят през новата година – да се надяваме!

Представяме ви цветовете, които авторитетният институт казва, че ще виждаме навсякъде през идната година.

Ярки основни цветове

Създайте игриво, ретро настроение с класически нюанси на червено, жълто и синьо от доклада за тенденциите на Pantone. 

Създайте драматични дизайни с ярко червено на име Poinciana, което препраща към тропическо цъфтящо дърво. Добавете прилив на оптимизъм с радостно жълто Daffodil, което „ни свързва със спонтанността на пролетна градина“. Брилянтно кралско синьо, наречено Skydiver, смекчава двата по-топли цвята и установява приятен баланс. Експериментирайте с тези живи цветове чрез лесни за смяна аксесоари или мебели-акценти, които ще изскочат визуално на фона на свежи бели стени.

Познати неутрални тонове

Гъвкавите неутрални тонове, включително шоколадово кафяво, пясъчно бежово и бледо сиво, никога няма да излязат от мода. Създайте уютна и гостоприемна атмосфера в дома с познати тонове като Perfectly Pale, който предизвиква усещане за „успокояващ комфорт на топъл, приветлив плаж“ или кремав цвят кафе, наречен Coca Mocha. Използвайте цвят на тъмно сиво маково семе Poppy Seed върху стените в спалнята и други зони в дома, предназначени за почивка.

Успокояващи, вдъхновени от природата нюанси

Палитрата на Pantone включва и спокойни нюанси като синьо и зелено, които черпят вдъхновение от природата. “Прохладно” синьо, наречено Glacier Lake, например, имитира цвета на ледената вода, за да предаде усещане за „спокойствие и тишина“. Това е идеален цвят на стените в хола или спалнята. Меко и приглушено зелено на име Basil е избрано, за да отразява фокуса на здравословни пространства като кухнята, зоната за тренировки у дома или банята. За малко повече драматизъм в атмосферата можете да използвате дълбок синьо-зелен нюанс Harbor Blue в стените или в дизайна на мебелите.

Игриви пастелни цветове

Чрез меките пастелни цветове като бебешко розово и светло синьо могат да се постигнат възхитителни игриви акценти в интериора на дома. Gossamer Pink е нюанс, който носи релаксираща топлина в спалните и дневните. Светлосиният цвят Spun Sugar изглежда свеж и освежаващ в бани и кухни. Използвайте ги в помещения, които получават много естествена светлина, за да подобрят въздушното им усещане. Включете ги в съчетание с естествени текстури и дървени мебели, за да избегнете прекалено захаросания им ефект.

Изпълнителният директор на Pantone Color Institute, казва по повод тенденциите в дизайна: 

“Използването на цветовете е свързано с културното настроение в обществото. Докато изследваме новото бъдеще, ние търсим възможности да направим нещо напълно различно. Цветовете, които празнуват желанието ни да разчупим границите, задоволяват нашата нужда от игривото творчество и неограничен визуален израз, които търсим, докато навлизаме в това време.”

Цветът на годината

По традиция институтът Pantone обявява цвета на годината в началото на месец декември всяка година. Избраният цвят никога не е случаен, той е резултат на дълъг и обмислен процес, който отчита мащабните промени в начина на живот на хората. Цвета на годината, избран от Pantone отразяват големите макротенденции, които се случват в областта на културата, изкуството, индустрията, технологиите, както и на социално-икономическия и политическия хоризонт. Pantone Color Institute си партнира със световни марки, за да използва ефективно силата, психологията и емоцията на цвета в своята стратегия за дизайн.

Изборът на института за 2021 година беше комбинация от два цвята PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating.

  • PANTONE 13-0647 Illuminating е ярък и весел жълт нюанс, с искряща жизненост, стоплящ, пропит със слънчева енергия.
  • PANTONE 17-5104 Ultimate Grey е практичен и солиден цвят, който създава усещането за спокойствие, стабилност и устойчивост.

Комбинацията от тези два независими цвята показва как различните елементи могат да се събират, за да се подкрепят един друг, а не да се отблъскват.

Послание за щастие, подкрепено от силата на духа, комбинацията от PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating е амбициозна и ни дава надежда. Трябва да почувстваме, че всичко ще стане по-светло – това е от съществено значение за човешкия дух. Докато хората търсят надежда за преодоляване на продължаващата несигурност, веселите и окуражаващи нюанси удовлетворяват стремежа ни към жизненост.

Цветът за 2022 г. е PANTONE 17-3938 Very Peri

Новият цвят, обявен от института Pantone е красив червено-виолетов нюанс, който насърчава личната изобретателност и креативност. PANTONE 17-3938 Very Peri е цвят който има жизнено, радостно и динамично присъствие. Той трябва да провокира смелата артистичност и изявата на въображението.

Показвайки безгрижна увереност и дръзко любопитство, които оживяват нашия творчески дух, PANTONE 17-3938 Very Peri ни помага да прегърнем света, в който живеем – този променен пейзаж от възможности.

Живеем във времена на трансформация. PANTONE 17-3938 Very Peri е символ на глобалния дух на времето и прехода, през който преминаваме. Докато излизаме от период на изолация, нашите представи се променят, а нашият физически и дигитален живот се сливат по нов начин. Дигиталният дизайн ни помага да разширим границите на реалността, отваряйки вратата към динамичен виртуален свят, където можем да изследваме и създаваме нови възможности за цветове. С нарастващата популярност на метавселената и все по-големите общности в дигиталното пространство, PANTONE 17-3938 Very Peri илюстрира как цветовите тенденции в дигиталния свят се проявяват във физическия свят и обратно.

Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute казва:

Създаването на нов цвят за първи път в историята на нашата програма за цвят на годината PANTONE, отразява глобалната иновация и трансформация, която се извършва. Тъй като обществото продължава да разпознава цвета като критична форма на комуникация и начин за изразяване на идеи и емоции, сложността на този нов син оттенък в червено-виолетовата гама подчертава обширните възможности, които стоят пред нас.

Автор: Кристина Камбарева

Четете още:

Тенденции в интериора и защо да не ги следваме!

2 thoughts on “Pantone цвят на годината 2022”

  1. Pingback: Дизайнери, архитекти се обявиха в подкрепа на мира в Украйна

  2. Pingback: Lego Architecture - История и нови попълнения

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *