balenciaga-блузи с къс ръкав в цветовете на украинското знаме

Дизайнери, архитекти и творчески институции се обявиха в подкрепа на мира и свободата в Украйна

Целият свят гледа към Украйна. Стотици хиляди хора бягат от войната и търсят закрила. Все повече световни марки и известни личности заемат позиция срещу войната в Украйна. Какви са реакциите в арт средите?

Pantone Color Institute

Преди броени дни своята подкрепа към Украйна по доста артистичен начин изрази Pantone Color Institute.

В края на 2021 г. Pantone Color Institute избра Very Peri за цвят на 2022 година, определяйки го като нов нюанс на синьото с лилаво-червени нюанси (17-3938). След руската инвазия в Украйна, Pantone избра още два цвята за 2022 г. Изборът е повече от красноречив – това са жълто и синьо, цветовете на украинското знаме. Цветовете са наречени от института: „свободно“ синьо и „енергично“ жълто. Като илюстрация Pantone добави и снимка на слънчогледи на фона на синьо небе.

Вицепрезидентът на Pantone Color Institute, Лори Пресман коментира пред пресата защо са избрали този антивоенен знак. Синьото отразява необятността на небето и свободата, която чувстваме, когато го гледаме. В случая с народа на Украйна – свободата, към която те се стремят, казва Пресман. Жълтите тонове от своя страна излъчват енергия и представят волята и решимостта на украинския народ, който иска да извоюва свободата си.

Както знаем институтът Pantone определя основния цвят на годината от 2000 г. насам. Изследователският център на Pantone посвещава своята работа на експериментирането с цвета и неговото въздействие върху индустрии като мода, печат, дизайн, реклама, филмопроизводство и други. Още веднъж Pantone доказа, че цветът е основна част от живота, тъй като е способен да насочи зрителя към определено емоционално състояние и така се превръща във важно оръжие за разработването на мощни визуални продукти и послания.

В същото време компанията майка на Pantone – Danaher съобщи, че е отпуснала 1 милион щатски долара за организациите Global Giving, Save the Children и International Rescue Committee в отговор на хуманитарната криза, разгръщаща се в Украйна. Според компанията неправителствените организации разполагат с екипи и инфраструктура в региона за подпомагане на бежанците и също така са добре позиционирани да отговарят на нуждите на общностите в реално време. 

Ние сме ангажирани да направим каквото можем, за да подкрепим здравето, безопасността и достойнството на бежанците и всички, които се застъпват от тяхно име

се казва в прессъобщението на компанията. 

Мода по време на война: Седмицата на модата в Париж

Творческият директор на модна къща “Баленсига” Демна Гвасалия (Demna Gvasalia) също насочи вниманието към войната в Украйна при представянето на колекцията за сезон есен-зима 2022/2023 по време на Седмицата на модата в Париж.

Гостите на ревюто бяха посрещнати с блузи с къс ръкав в цветовете на украинското знаме. На всеки от 525-те стола в залата бе поставена и бележка с лично послание от дизайнера. Демна Гвасалия пише, че войната е обострила болката от травмата, която е преживял през 1993 г. като бежанец от Грузия. Посланието на дизайнера е че тогава “се случи също в моята родина и завинаги станах бежанец“.

Ние, като бранд, трябва да направим нещо… не можем да вземем оръжия и да отидем да се бием там, но можем да използваме гласовете си“,

казва Гвасалия в интервю пред Ройтерс. 

Когато минете през война, никога не забравяте това“, каза Гвасалия, чийто роден език е руският. Дизайнерът е едва 12-годишен, когато заедно с 250 000 грузинци, е принуден да напусне страната си по време на гражданската война, пресичайки Кавказките планини.

Според Демна Гвасалия „седмицата на модата изглежда като някакъв абсурд“, но да се отмени шоуто би означавало „да се предадеш на зло, което вече ме нарани толкова много от почти 30 години”.

Бях аз“, каза дизайнерът зад кулисите на шоуто, когато то приключи. „Виждах себе си преди 30 години като дете в приют, без да знам дали покривът ще падне върху главата ми.” Докато моделите се разхождаха, дизайнерът, който живее като бежанец в Украйна и Москва, преди да се установи в Дюселдорф , рецитира стихотворения на украински.

По-рано модният бранд Balenciaga изтри всички снимки от профила си в Инстаграм, който има над 12,8 милиона последователи. В него остана само изображение на украинското знаме. Обяснението е, че профилът ще се използва единствено за споделяне на информация за ситуацията в Украйна. 

Снимки: www.balenciaga.com

Компанията “Керинг”, чиято собственост е модната марка, обяви, че прекратява дейността си в Русия, като временно затваря двата си магазина там.

Модният дизайнер Джорджо Армани, кураторите на руския павилион на тазгодишното биенале на изкуствата във Венеция и Международният съюз на архитектите са сред нарастващия брой хора и институции, които демонстрират подкрепа за Украйна след нахлуването на Русия миналата седмица.

В отговор на конфликта Армани проведе модното си дефиле по време на Седмицата на модата в Милано в пълно мълчание.

“Какво бих могъл да направя? Мога да дам сигнал за разбитото си сърце за трагедията само чрез тишината.” 

Това каза Армани след шоуто и допълни: “най-доброто нещо е да дадем сигнал, че не сме щастливи, но да разпознаем, че се случва нещо смущаващо. Мисля, че дрехите станаха още по-силни чрез тишината.

Павилионът на Русия по време на Биеналето във Венеция “ще остане затворен”

Литовският куратор Раймундас Малашаускас, заедно с руските художници Александра Сухарева и Кирил Савченков, обявиха, че се оттеглят от създаването на павилиона Русия на предстоящото биенале на изкуствата във Венеция.

Не мога да работя по този проект в светлината на военната инвазия на Русия и бомбардировките в Украйна“, написа Малашаускас в Instagram. „Тази война е политически и емоционално непоносима.”

Този ход означава, че “Руският павилион ще остане затворен” на тазгодишното събитие, потвърдиха от Руската федерация.

UIA също изразява “непоколебима солидарност”

Архитектурните институции: Международният съюз на архитектите (UIA) и Съветът на архитектите на Европа (ACE) също излязоха с изявления, за да изразят солидарност с Украйна.

В лицето на нарастващите трагични събития в Украйна, Международният съюз на архитектите (UIA) изразява своята непоклатима солидарност с всички засегнати и призовава за единство и мир между народите“,

каза президентът на UIA – Хосе Луис Кортес.

От името на международната общност на архитектите ние осъждаме всеки акт на насилие или война, засягащи благосъстоянието и достойнството на хората, присъединяваме се към глобалния призив срещу войната и призоваваме за незабавно възстановяване на мира“.

Вярваме, че подкрепата сред архитектите в Европа е фундаментална, както за развитието на нашите организации по време на мир, така и в случай, че някой от нас бъде засегнат от криза“, каза президентът на ACE – Рут Шагеман.

Автор: Кристина Камбарева

info@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *