лего части извадени от кутия

Lego Architecture

История и нови попълнения към легендарната серия на Лего

През 2008 г Lego ни представи 32 модела на световно известни забележителности, които са емблематични за архитектурния стил на различни градове по целия свят – от Вила Савойе и Биг Бен до Наклонената кула в Пиза. Идеята на продуктовата линия е вдъхновена от архитектурата и ландшафта на големите градове.  

Всъщност нека не забравяме, че строителството и изконният стремеж на човека да създава и конструира лежат в основата на легендарните конструктори Лего. Това е първоначалното предназначение на цветните блокчета за игра, които са любими на цели поколения хора по целия свят. 

Lego Architecture не е първата продуктова гама на марката, която се занимава с архитектурата. През 1961 г. Lego представя серията „Мащабни модели“, за да отговори на нарастващия интерес на хората към проектирането на собствените им домове по онова време. Почти 50 години по-късно Адам Рийд Тъкър, художник с диплома по архитектура от Държавния университет в Канзас, предлага да възвърне славата на тази вдъхновяваща комбинация от архитектура и игра, но по малко по-различен начин. Най-ранните модели на Lego Architecture, дело на Тъкър изобразяват небостъргачи от родния му град Чикаго. Това е началото на легендарната серия!

Първите шест конструктора от гамата са пуснати в продажба през 2009 г. като част от две серии: серия Landmark и серия Architecture. Серията Landmark включва модели на четири американски небостъргача: Sears Tower и John Hancock Center в Чикаго, Space Needle в Сиатъл и Empire State Building в Ню Йорк, докато серията Architecture представя модели на двата шедьовъра на Франк Лойд Райт:  Музея Соломон Р. Гугенхайм и Къщата над водопада – Fallingwater.

През 2011 г. Lego Architecture прекоси границите на САЩ и стана глобален лидер с пускането на пазара на комплекта Бурж Халифа и след това комплекта, представящ Бранденбургската врата на Берлин, като част от серия Landmark. Една година по-късно серията Lego Architecture представи от своя страна модела на известната опера, която е емблематична за Сидни.

През 2016 г. към Lego Architecture беше добавена нова серия, озаглавена „Skyline“. Серията пресъздава силуета на големи градове по целия свят, като представя група миниатюрни модели на най-известните забележителности на всеки град. Макети на градове като Венеция, Берлин и Ню Йорк бяха пуснати в продажба през 2016 г., докато Сидни, Чикаго и Лондон се сдобиха със собствени модели едва през 2017 г.

Броят на частите за всеки конструктор Лего варира според нивото на неговата трудност и детайлност. Моделът с най-много парчета досега, достигащ до впечатляващите 2276 части, е този на къщата Роби на Франк Лойд Райт в Чикаго, пуснат в продажба през 2011 г. Сгради като музея на Соломон Р. Гугенхайм и Бурж Халифа бяха пуснати два пъти, като второто издание включваше по-високи нива на детайлност и повече парчета.

През 2013 г. Lego представи Lego Architecture „Studio“, който е продукт, който не принадлежи към нито една от сериите, споменати по-горе. Комплектът Студио се състои от 1210 бели и прозрачни кубчета Лего. Тези тухли идват с книга от 272 страници, която противно на очакванията не предоставя инструкции за конструиране, а вместо това представя общи съвети, упражнения и техники за проектиране. Съветите и техниките са предоставени от архитекти от известни архитектурни фирми като Sou Fujimoto Architects, SOM, MAD Architects, Safdie Architects, REX Architecture и Tham & Videgård Arkitekter. Широката гама от форми и размери на блоковете дава невероятна свобода за творчество и иновации с минимални ограничения.

Lego Architecture не само предлага комплекти за сглобяване на емблематични сгради, но дава на почитателите си много повече от това. Всеки комплект е придружен от  книжка, която включва историята на сградата, информация за архитекта, както и някои интересни факти и твърдения за архитектурата. 

На уебсайта на Лего има и черно-бели изображения на моделите на сградите за изтегляне, които можете да отпечатате и оцветите.

Уебсайтът също има раздел „Изследване“ с карти на градовете, които са включени в серията Skyline. Можете да щракнете върху който и да е град и ще се покаже карта, разкриваща местоположението на сградите от серията Lego Architecture. Ако щракнете върху една от тези сгради, се показва изскачащ прозорец с изображение и кратка информация за сградата, в допълнение към връзка към съответния модел на Lego.

За разлика от повечето други комплекти, тези архитектурни комплекти на Lego съдържат предимно по-малки парчета тип „плоча“, а не големите „тухли“, което води до много компактна, но изключително детайлна реплика, проектирана да мащабира добре сградите.

Тази поредица е отличен начин да се насладите и да разгледате в детайли някои от най-известните архитектурни шедьоври в света, независимо дали някога ще имате възможност да ги посетите лично! Разбира се, през следващите години се надяваме Lego да добави още много сгради към тази серия, тъй като все още има много сгради, които се нуждаят от увековечаване в архитектурната алея на славата на Lego. 

Кои са любимите ни модели от архитектурните серии на Лего?

Лего Биг Бен

лего биг бен

Комплектът Lego Big Ben (21013) е пуснат в продажба през 2012 г., съдържа 346 части и е част от серия Landmark.

Биг Бен е завършен в Лондон през 1859 г. и е част от Уестминстърския дворец. Името Биг Бен всъщност се отнася до най-голямата камбана на часовниковата кула, въпреки че днес изразът се използва за цялата часовникова кула.

Биг Бен е висок 96 метра и е една от най-емблематичните структури в Лондон, а и в цяла Европа.

Големите камбани в часовниковата кула Биг Бен могат да се чуят из цял Лондон и днес това е едно от най-посещаваните места в света.

Лего Емпайър Стейт Билдинг

лего емпайър стейт билдинг

Комплектът Lego Empire State Building (21002) е представен през 2009 г., съдържа 77 части и е част от поредицата Landmark.

Емпайър Стейт Билдинг е завършен в Ню Йорк (САЩ), през 1931 г. и е най-високата сграда в света през следващите 39 години. Днес се смята за едно от седемте чудеса на съвременния свят. 

Сградата има 102 етажа и е висока 380 метра, с антената: 443,2 метра. Стоманената конструкция в стил Арт Деко е една от най-обичаните сгради в Съединените щати и днес се счита за американска културна икона.

Лего Музей Соломон Р. Гугенхайм

Комплектът Lego Guggenheim Museum (21004) е представен през 2009 г., съдържа 208 части и е част от серията Architect.

Сградата на Музея на Соломон Гугенхайм е завършена в Ню Йорк през 1959 г. Музеят Гугенхайм е специализиран в експонирането на импресионистично, постимпресионистично, модерно и съвременно изкуство.

Сградата е проектирана от известния архитект Франк Лойд Райт и често е определяна като най-значимото му произведение. Музеят Гугенхайм и неговата дълга, спираловидна галерия са сред най-известните атракции на Ню Йорк, привличащи над 1 милион посетители годишно.

Лего Бурж Халифа

Комплектът Lego Burj Khalifa (21008) е пуснат в продажба през 2011 г. и съдържа 208 части. Част е от серия Landmark.

Бурж Халифа бе завършена в Дубай (Обединени арабски емирства) през 2010 г. и се превърна в най-високата сграда в света. Неговата Y-образна структура е доказателство за напредъка в архитектурния дизайн в световен мащаб. Дизайнът на Бурж Халифа е вдъхновен от вида на местно пустинно цвете, наречено Hymenocallis.

Сградата има 163 етажа и е висока 828 метра. Архитекти на внушителната сграда са Ейдриън Смит, Джордж Дж. Ефстатиу и Маршал Страбала.

Лего Наклонена кула в Пиза

Комплектът Лего Наклонена кула в Пиза (21015) е пуснат в продажба през 2013 г., съдържа 345 части и е част от серия Landmark.

Наклонената кула в Пиза е завършена през 1399 г. и е част от комплекс, който включва камбанарията, катедралата и баптистерия в Пиза.

Камбанарията на Наклонената кула в Пиза има 8 етажа и е една от най-емблематичните структури в цяла Италия.

Благодарение на тясната си основа и глинестата песъчлива почва в района, кулата започва да се накланя по време на строителството си и този процес продължава и до ден днешен,, въпреки че са взети мерки за спиране/противодействие на този ефект. Наклонената кула в Пиза е една от най-посещаваните сгради в Италия и в цяла Европа.

Лего Лувър

Комплектът Lego Louvre Building (21024) е представен през 2015 г., съдържа 691 парчета и е част от поредицата Landmark.

Музеят Лувър е построен като крепост в Париж (Франция) в края на 12 век, а  през 1692 г. е превърнат в най-известния музей на изкуствата в света 

През годините оригиналната крепост е претърпяла много реконструкции и архитектурни намеси, превръщайки се в емблематичния музей, който всички познаваме днес. Подробната реплика на Lego включва както Pavillon de l’Horloge, така и донякъде противоречивата стъклена пирамида I.M. Pei.

Помещавайки най-известните произведения на изкуството, сред които картината “Мона Лиза” от Леонардо да Винчи и мраморната скулпура Венера Милоска, музеят посреща над 9 милиона посетители годишно!

Снимки: Lego website, Wikipedia

Автор: Кристина Камбарева

Вижте още:

6 идеи за уреди за дома, с които да се чувстваме по-добре

Pantone цвят на годината 2022

1 thought on “Lego Architecture”

  1. Pingback: Изложба „ИГРАЙ С ИЗКУСТВОТО” - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *