играчка монтесори

Как да обзаведем Монтесори спалня за бебе

Харесвате идеята на Монтесори за адекватно ранно обучение и възпитание на децата? А знаете ли, че то може да започне от първия ден на бебето? Всъщност всичко започва с вашето желание и с начина, по който да организирате дома си при появата на мъничето. В следващите редове ще ви разкажем за това как да обзаведете Монтесори спалня за бебе, за да може неусетно за го въведете в света на красотата, движението, общуването и ученето. Ето кои са осемте основните принципи, които лесно да следвате.

По-малкото е повече

Това е един от основните принципи на Монтесори. Той важи с пълна сила и в тази ситуация. За вашата Монтесори спалня за бебе вземете само най-необходимото, но се погрижете то да бъде красиво, функционално и с високо качество. По-късно може да използвате обзавеждането за следващото си дете или да го дарите. Така не само ще зарадвате няколко малчугана, но и ще се погрижите за околната среда.

Снимка: източник

Позитивни пространства

Специалистите по Монтесори методика използват стаята като свой пръв помощник. Те я организират така, че детето да прояви естествен интерес към заниманията в нея и да ги упражнява спокойно. Направете същото и вие.

Създайте позитивна Монтесори спалня за бебе си. Това означава да премахнете всички препятствия, които биха му попречили да се чувства спокойно и да разучава свободно пространството. Нека стаята бъде напълно безопасна, за да може детето да се движи спокойно, да пипа и взема всичко, което пожелае. Използвайте ниски и стабилни мебели, на които да се набира и изправя без опасност. Добавете килими, на които да може да се търкаля на воля. Премахнете кабелите и обезопасете контактите. С две думи, направете така, че в тази стая рядко да се налага да изричате думите „не пипай“ и „внимавай“.

Сънят в Монтесори спалня за бебе

Сънят е особено важен за малкото дете и една Монтесори спалня за бебе ще обърне специално внимание на него – но по различен от традиционния начин.

Методиката препоръчва детето да спи на матрак с височина около 15 см, поставен на пода или върху ниска рамка (подобна на типичните японски легла). Целта е проста: още от момента, в който започне да пълзи, детето трябва да има възможността да си легне само, когато пожелае. Не се тревожете, че може да падне – дори в началото да се претъркулва, тази височина е напълно безопасна за него. Освен това с времето то ще осъзнае границите на леглото и ще остава в него. Ако все пак се притеснявате, сложете мека постелка до ръба на матрака.

Снимка: източник

Монтесори смята, че не е добра идея да поставяте музикална играчка над главата на бебето – най-добре е мястото да бъде спокойно и тихо.

Важно е детето да се чувства на познато и сигурно място в леглото си. Ако искате още по-лесно да постигнете това, можете в първите месеци да оставяте новороденото да спи в кошница или порт бебе, поставено върху матрака. Така то по-бързо ще почувства мястото си като свое.

Зона за хранене

Снимка: източник

Винаги е удобно в детската стая да има зона за хранене/кърмене. Когато подреждате Монтесори спалня за бебе, просто поставете удобен стол или кресло в нея. Сложете до него малка масичка, на която да държите подръка вода, кърпички и други необходими вещи. Така ще имате тихо и комфортно местенце за двама, за да се насладите изцяло на това специално време.

Може да използвате за хранене и матрака на пода, ако кърмите в легнало положение. Така ще помогнете на бебето да го свързва с положителни емоции.

Зона за преобличане

И сами знаете, че ще трябва да сменяте пеленки и да преобличате мъничето по няколко пъти на ден. Ако нямате проблеми с гърба и кръста, в идеалната Монтесори спалня за бебе това се случва на постелка на пода, която можете да прибирате, когато не ви е нужна. Разбира се, може да я слагате и на маса или шкаф с удобна за вас височина.

Организирайте пространството така, че до мястото за преобличане да имате подръка всичко нужно – чисти пелени, кърпички, кремове, кош.

Когато бебето подмине деветия си месец и започне да седи стабилно, въвлечете го в преобличането. Слагайте го да седи на ниско столче, за да може да стъпва стабилно на земята с крачета. Позволявайте му да опитва да сваля или слага дрехите си самостоятелно, когато пожелае.

Снимка: източник

Възможно е в даден момент проходилото мъниче да се съпротивлява срещу преобуването в легнало положение. Тогава можете да вършите това в банята, като детето стои изправено, а вие седите на столче до него.

Зона за движение

Мястото за свободно движение е изключително важна във всяка Монтесори спалня за бебе. Сложете на пода постелка, където бебето да може да лежи, да се върти, да се разтяга, да изследва крачетата си. Добавете въртележка с играчки над главата му и вертикално огледало на пода, в което да може да се вижда.


Снимка: източник

Когато започне да пълзи, може да махнете постелката – сега вече цялата стая ще бъде негово място за движение и изучаване. Това е и моментът да се погрижите специално за безопасността на стаята, ако досега не сте го направили.

Добре е от самото начало да сте предвидили стабилни мебели, на които детето спокойно да се изправя, когато дойде и този етап от развитието му.

Зона за тихи игри

Снимка: източник

Зоната за игри в една Монтесори спалня за бебе няма нищо общо с разпространената идея за кошове с играчки и гигантски плюшени животни. Този кът не е нужно да е голям, но трябва да е уютен и подреден.

Тук ви е достатъчен нисък рафт, на който да има панер с книжки с твърди страници и 5-6 тихи занимания. Важно е детето да няма прекалено голям избор, да вижда всички играчки и да има лесен достъп до тях. Добавете красиви растения и картини на височината на детето. Когато сте там заедно, отнасяйте се с уважение и към мъничето, и към къта – тук то трябва да чувства сигурно, значимо и ценено. Това ще стимулира естествения му интерес към света и ще му създаде позитивни асоциации към ученето и съвместните игри.

Автор: Рая Боюкова | raya@te3s.org | info@te3s.org

Вижте още: Детската стая – оазис на въображението

1 thought on “Как да обзаведем Монтесори спалня за бебе”

  1. Pingback: 10 детски площадки, проектирани от световноизвестни творци - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *