Кореком

В Бургас, по Коледа, освен глад за сармички, се оказа, че има и глад за култура, любезно захренен с новата кауза на Хамалогика. Кореком беше озаглавено събитието, което предизвика освежаващо раздвижване и събра над 200 човека изкарвайки ги от “зоната на софрата” по празниците.

Ако талантливите и дейни хора ви действат вдъхновяващо, то този “кореком” пороработи на няколко нива. Първо – изложбата – представени бяха млади, бургаски автори, които по една или друга причина творят извън града и извън страната. Второ –  пространство – едва няколко часовата изложба се състоя на място, напълно излизащо от представите за традиционно – бъдещ месарски магазин (по проекта “О-о!”). Трето – каузата – парите от продажбите осъществени по време на събитието  да послужат за финансиране на едно бъдещо, независимо, културно пространство в Бургас.

Надяваме се този модел на представяне на изкуство и добра кауза да освежи възприемането за съвременна култура в града ни.

С подкрепата на всички артисти, които ще дарят свои произведения за целите на това събитие, ще запознаем бургаската общественост с намерението ни да пренесем дейността си в помещение, което да служи, както за работно пространство на сдружението, така и за културен инфо пункт и дом на организирани от нас събития и проекти. Това ще бъде и събирателна точка за неправителствени организации и артисти, както и поле за взаимопомощ и идеи.”

Хамалогика

Снимки: Хамалогика

Това са и авторите взeли участие:

Бетино Аса: Бетино Асса е роден в град Бургас, 1984 година. През 2003 заминава за Канада с родителите си. В момента тои живее в Монреал, Канада. Неговите картини разказват двусмислени истории които се случват в наситени с детаили, сюрреалистични обстановки. В неговите композиции се съчетават елементи от естествената природна среда и изкуствения свят създаден от човешка дейност. Хумор и мистерия са две неизменни качества които притежават творбите на Асса. Бетино Асса завършва бакалавър по изкуства в Университета на Манитоба, последван от магистратура със специалност печатна графика от Университета Конкордиа в Монреал. През 2009 той печели награда на Банкатa на Монреал (BMO 1st Art! Award), а през 2012 е награден с 2-ро място на престижния национален конкурс по живопис организиран от Банка RBC (Royal Bank of Canada). Участвал е в много изложби, като има и една самостоятелна в родния си град.

Атанас Церков: Роден през 1972 г. в Бургас. Живее в Испания със семейството си и твори там. Участвал е в три общи изложби в Бургас, има четири самостоятелни – три в Барбоса и една в галерия Бояджиев. Продава изкуството си в Испания, повечето са частни поръчки. Напоследък се занимава с реставриране на къщи, което не пречи да рисува винаги, когато има вдъхновение.

Здравка Съботинова: Здравка Съботиновa / Мрава Родена в Бургас през 1988г. Основно образование – ОУ „ Елин Пелин” гр. Бургас, паралелка по изобразително изкуство Средно образование – Гимназия за романски езици „Георги С. Раковски” гр. Бургас, профил Испански език Висше образование – Национала художествена академия, гр. София, спец. „Консервация и Реставрация”. Здравка се занимава с изкуство в широк спектър, провокирана от необятните тайни на техниките и технологиите, които специалност „Консервация и Реставрация” изучава. Живопис, иконопис, стенопис, рисуване, обработка на метали, продуктов дизайн са обект на нейния интерес и работа. В момента живее и работи между София и Рим. Участия в изложби и творчески мероприятия: Множество участия в детски и ученически конкурси по приложно и изящно изкуство, носител на награди и отличия. Студентска изложба „Изкуството е живот” – 2010г., НХА Студентска изложба „Изкуството е живот 2” – 2010г., НХА Студентска изложба „След лед” – 2010, НХА Изложба на реставрирани картини от известните художници Борис и Славка Деневи от фонда на СБХ в галерията на СБХ – 2010г., гр. София Изложба на реставрирани картини от известните художници Борис и Славка Деневи от фонда на СБХ в галерия „София Прес”– 2011г., гр. Софие Участие в международен уъркшоп по иконопис в Моймировце, Словакия, юли 2010г. Участие в международен уъркшоп по иконопис в манастир „Св. Архангел Михаил”, Превлака, Черна гора, октомври 2012г. Изложба на Източноправославно християнско изкуство по случай 6-тата годишнинина на галерия „Траг”, гр. Белград, Сърбия, 2013г. Творби на Здравка са собственост на Министерство на образованието, именити столични меценати и ценители на изкуството от цяла Европа.

Диана Минкова: Диана Йорданова Минкова (твоя сърдечна приятелка:) Живее в град София, завършва Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” град София със специалност графика; има участие в изложба – конкурс за артистична рисунка; в годишна изложба, организирана от НУИИ „Илия Петров”- София; участие в изложба на СБХ (съюз на българските художници); в момента учи в Национална Художествена академия, София специалност Реставрация. Защитава магистърска степен в същата специалност; темата на дипломната й работа е трансфер на царска икона от 19 век изобразяваща Св. Йоан Предтеча, собственост на Национален исторически музей, София. До сега практиката й по реставрация включва учебни практики в Рилски манастир, в църквата Св. Георки град Перник, църката Св. Димитър град София. Била е част от екипа по реставрация на художествената украса (стенописи) в Соколски манастир „Успение Богородично“ град Габрово както и „Света Петка“ – късносредновековна българска църква в село Таваличево, община Кюстендил.

Над (Надежда Георгиева) е графичен дизайнер и илюстратор, родена в Несебър. Учи в Бургас и София, пътува извън страната и се е установила (за сега) в столицата. Последните години рисува все повече и повече, което я прави много щастлива, заедно с малките изненади в живота. За повече информация и контакт nadgraphics.com

Елена Калудова (1982, Бургас) е завършила Националната художествена академия в София през 2010 г. със специалност Рисуване. Стилът и е комбинация от живопис с маслени бои и друга медия, като видео, инсталации и пърформанс. Работила е за един сезон като художни-сценограф за Сферистерео Опера в Мачерата, Италия и е участвала в групови изложби в България, Германия, Италия и Австрия.

ОБРАЗОВАНИЕ април 2011 Училище по изкуства “Weißensee”, Берлин, Германия февруари 2009 – юни 2009 Програма Еразмус, Сферистерео Опера, Мачерата, Италия октомври 2006 – юни 2010 Национална художествена академия октомври 2003 – юни 2004 Свободна академия за изобразително изкуство “Жул Паскин”, София септември 1995 – юни 2000 Английска езикова гимназия “Гео Милев”, Бургас

Марияна Добрева-Велева – музикант (СИЛУЕТ), художник Родена в Бургас (1981 г.) Марияна завършва приложно изкуство и дизайн. Занимава се с музика от 15 години. Работата и е свързана с много динамика и пътуване, което често я провокира да пише песни или да рисува. Изразяването по този начин я прави истински щастлива. Обича да въздейства, да бъде част от промяната и да заразява хората с позитивизъм.

Антони Георгиев – журналист, фотограф Антони Георгиев (1963 г.) е роден в Бургас. Завършил е английската гимназия, а впоследствие и английска филология. В началото на 1989 г. напуска България и се установява в Дания. След това се мести в Лондон, където работи за Би Би Си. В периода 1992 – 1996 г. е в Мюнхен и Прага, вече като журналист на радио “Свободна Европа”. Пише и снима за различни медии в Дания, Швеция, Германия, Белгия, Великобритания, Съединените щати и България. През 2002 г. се връща за постоянно и става главен редактор на българския “Плейбой”. Днес Антони Георгиев е издател на “Вагабонд” – единственият месечник на английски в България, както и на GO GREECE! – “списание за пътешествия, идеи и стил “.

Георги Димитров (р. 1980 г., Бургас; живее и твори в София) е художник, чиято работа е базирана на принципите на безпредметното и конструктивното изкуство. Основател е на платформата за популяризиране на нефигуративно изкуство ‘Безпредметна София’ и организатор на дебютиралия през 2012 г. международен форум за конструктивно изкуство ‘Ортогонал’. Като автор се изразява най-вече със средствата на живописта. Участва в редица изложби в България и чужбина.

Източник: Хамалогика

Автор: R.I.K./ radost@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *