уютен домашен офис

Kреативни идеи за уединен и уютен домашен офис

Все по-често в последната година се налага да работим от дома си. Вкъщи обаче стоят и малките деца, и учениците, а понякога – и партньорите ни. Как да създадем домашен офис в малкото си жилище, как да работим между тенджерите и леглото, как да не чуваме учителите онлайн и телевизора на партньора? Има ли изобщо начин да си осигурим уединението и уюта, който ни е нужен, за да вършим работата си добре и бързо?

играчки върху лаптоп

В следващите редове ще ви предложим няколко креативни идеи, които се надяваме да ви помогнат.

Идеи за мястото

Забравете, че можете всеки ден да пренасяте всичко на кухненската маса и да работите от нея. Това е трудоемко, разконцентриращо и даже досадно.

Дори в най-компактния апартамент има как да се постави малко бюро. Помислете къде да бъде и разместете мебелите, ако трябва. Направете си бюро, дори ако това означава да подпрете дъска на няколко щайги, да използвате малка маса за хранене или да закрепите плот направо към стената.

Важно е работното ви място да е добре осветено, така че мислете за място по-близо до прозореца. Освен това трябва да имате вариант за изкуствено осветление за мрачните дни или ако се наложи да работите надвечер.

Идеи за „сгъваем“ домашен офис

Имате нужда от офис, който да се появява и изчезва за минутка? Има как да го направите.

Първото ни предложение е мултифункционална холна маса, която се превръща в бюро. Тези модели имат подвижен плот, който се повдига във висока и удобна за работа позиция. Разполагат и с място за съхранение във вътрешността си, където да приберете всичките си офис принадлежности, когато не ги използвате.

Любителите на класиката могат да си приспособят старо писалище с падащ плот.

Друг вариант е да монтирате плот, който може да се сгъва към стената. Комбинирайте го с количка с рафтове (за сервиране или като тези във фризьорските салони), където да държите вещите си и да прибирате някъде, когато не ви е нужна.

Килерът също може да е перфектно място за таен домашен офис, дори ако използвате само част от него. Разчистете го, добавете бюро и работете на спокойствие. Когато свършите, просто ще затворите вратата и офисът ще изчезне. Подобно нещо можете да си направите и зад едното крило на обикновен гардероб.

Снимка: https://nestingwithgrace.com/

Идеи за организиране на миниатюрен домашен офис

За да съберете всичко необходимо на възможно най-малко пространство, използвайте въображението си. Например така:

  • Монтирайте на стената няколко рафта за дреболии като папки, слушалки, писалки, документи и др.
  • Закрепете здрави закачалки на стената или бюрото и окачете чанти или кошници. В тях може да държите хартията за принтера, папки, допълнителни устройства и др.
  • Монтирайте на стената дъска или мрежа с куки или щипки, на които да прикрепвате дреболии – листове, графици и т.н.
  • Удобен вариант са готовите табла за инструменти, които предлагат много функционалности. По тях може да закачате на различни места кукички, кутийки и поставки, които ще са ви от полза.
  • Ако до бюрото ви стои секция, освободете най-близките шкафове и чекмеджета и ги използвайте за офис нужди.
  • На самото бюро можете да сложите кутии, купички, бурканчета и чаши, в които да държите кламери, химикалки, ножици и други дреболии.
домашен офис от пелета

Снимки: The nord room

Идеи за уединеност

Няма как да работите пълноценно и съсредоточено, ако партньорът ви готви или децата са в онлайн час от съседния стол. Ето защо е добре мястото за домашния офис да е далече от стаите с най-голяма активност – кухнята или дневната.

Огледайте се за неизползваеми части от коридорите, ниши или пространства под стълбището, които могат да се превърнат в уютен домашен офис.

Добър вариант е да се разположите например в спалнята, стига да не ви се приспива автоматично, когато видите леглото си.

Удобно място за домашен офис е и затворената тераса. Дори ако е присъединена към стаята, вероятно са останали удобни малки ниши, в които да пъхнете бюро, компютър и стол.

В краен случай може да отделите част от стаята със завеса или параван. Дори да чувате всичко наоколо, наличието на преграда все пак ще ви позволи да се откъснете от ежедневието у дома и да се концентрирате в работата си.

Може също така да отделите и място в гаража, работилницата или зимната градина. В такъв случай помислете и за отоплението на помещението.

Снимка: The nord room
Снимка: The nord room

Идеи за намаляване на нужните аксесоари

Няма да ви даваме съвети от какво имате нужда на работното си място – вероятно правите това от години и със сигурност сте съвсем наясно какво ви е необходимо.

В един малък домашен офис обаче ще се наложи да бъдете наистина гъвкави. Може да се окаже, че въпреки всичко нямате достатъчно място за голямото бюро и многото шкафове, на които сте свикнали. В такъв случай обмислете някои компромиси.

Опция е например да замените настолния компютър с лаптоп. Вместо настолен планер се научете да използвате мобилно приложение или специализирана програма за задачи. Можете също да поставите принтера на по-далечно място и да го управлявате с Wi-Fi връзка.

Още интересни статии:

Детската стая – оазис на въображението

9 добри причини да наемете интериорен дизайнер

info@te3s.otg

2 thoughts on “Kреативни идеи за уединен и уютен домашен офис”

  1. Pingback: Как да обновим дома си без да надхвърляме бюджета си? - te3s

  2. Pingback: 6 идеи за уреди за дома, с които да се чувстваме по-добре - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *