диванът-акцент в девната

Диванът – основният акцент в дневната

Как да изберем най-подходящия?

Идеалния диван никак не е лесен за намиране. Но има няколко основни правила, които ще улеснят и увенчаят с успех изборът. Ето и нашите ценни тайни за успешен улов.

1. Рамката

Основата на дивана е важен компонент по отношение на издръжливост и качество. Има няколко типа конструкция – ПДЧ, шперплат, дърво и метални. Изработените от ПДЧ са леки и евтини, но доста нетрайни. Ако искате дълготраен и добре експлоатиран диван вложете повече пари и си вземете с метална или дървена рамка. Не забравяйте подлакътниците! Те трябва да са здраво свързани към основата.

диванът

2. Тапицерия

Днешния пазар разполага с дамаски готови да задоволят и най-капризния си клиент. Кожата си остава най-дълготрайната, но и доста по-скъпичка. Синтетичните материи постоянно се подобряват и можеш да си закупиш дори диван от микрофибърна материя. Една от най-добрите, меки и приятни на допир е тапицерията от шунил. Ако имате деца или домашни любимци избирайте материя с водоотблъскващи нишки. Важно е също ако диванът притежава и цип към тапицерията, за да се почиства и проветрява вътрешността.

Канапе Amora
Разтегателен диван Cady
Триместен диван Pax

3. Механизъм

Ако сте предвидили диванът да се използва и като легло е добре са бъде разгъваем. Спирайки се на този вариант гледайте предимно лесното и бързо сгъване и разгъване, защото поне два пъти на ден ще извършвате тази дейност.

4. Пълнеж

Възглавниците трябва да прилепят плътно към дивана и да възстановяват формата си. За цялостен пълнеж е удачен дунапренът в съчетание с пружина. Ако обичате мекотата се насочете към пълнеж от пух, който е по-евтин, но не толкова качествен.

5. Удобна форма

Диванът трябва да е комфортен. Преди да го закупите спокойно може да легнете или седнете на него. Почувствайте го, за да усетите дали пасва на телосложението ви. Къде ще го разположите е също важен компонент при избора на диван. Често от дизайнерите се препоръчва да наложите вестници, кашони и др. материали, с които да си го представите. Ако искате да имате свободно място в стаята и имате незает ъгъл заложете на ъгловия диван. Ако обаче имате малко пространство или искате дивана да е в центъра на стаята изберете класически дву- или триместен. На пазара има много разнообразни форми на дивани. Ако искате да бъдете малко по-различни и да заложите на нещо нетрадиционно – изберете диван в кръгла форма.

кръгъл диван бял цвят със сини възглавници

6. Цвят

Десенът е важен дотолкова, че да е съобразен с цялостната визия и стил в стаята. Въпреки това основният ви критерий нека бъде вашето вътрешно усещане за удобство и хармония. Един диван с неотрален цвят може да пасне навсякъде и към него могат да се добавят различни цветни акценти под формата на възглавници. Но от друга страна изборът на диван в ярък цвят внася неповторима свежест и уникален акцент във вашия дом. Това е смело решение, но със сигурност ще ви радва дълго време.

Ако все пак не сте сигурни, че яркия цвят е за вас, можете да купите диван в неотрален цвят и да го покриете с цветно покривало, за да проверите дали ще ви хареса. А и по този начин можете лесно да сменяте цветовете и настроението в дома си през различните сезони.

Колкото и съвети да получите се водете от вашият комфорт. Винаги се информирайте за цени и модели на предлаганите дивани от различните фирми. Избирайте този диван, от който ще лъха усещане за свързаност и единство с вас и вашият дом!

Вижте още полезни статии за дома:

5 начина да подновите интериора изгодно

Тенденции в интериора и защо да не ги следваме!

Рая Боюкова | raya@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *