опакованата триумфална арка

Опаковането на Триумфалната Арка в Париж – още една мечта на Кристо се сбъдна

Архитектурата в изкуството и изкуството в архитектурата

Кристо често споделя, че не се възприема като художник, нито като скулптор или архитект. И все пак, малко са художниците по света, чието творчество е така близо до архитектурата по начина, по който това може да се каже за изкуството на световноизвестния художник с български произход – Христо Явашев.

Той започва творческата си кариера в началото на 60-те години на ХХ век и в продължение на десетилетия създава монументални инсталации в знакови публични пространства по целия свят. Инсталациите му се изграждат за кратък период от време и след това изчезват завинаги, оставяйки ярък спомен в съзнанието на хората, които са ги видели. Кристо и неговата съпруга и сътрудник Жан-Клод изпълняват на пръв поглед невъзможни проекти. Те реализират 24 проекта през над петдесетгодишния си съвместен творчески път. Това са проекти, които за миг променят не само ландшафта, но и света, в който сме свикнали да живеем – познат и предсказуем, сив и монотонен.

Заедно с Жан-Клод, Кристо опакова Райхстага в Берлин в средата на 90-те години и моста Pont Neuf в Париж през 1985 г. През 2018 г. Кристо създава лондонската Mastaba – пирамидална структура, състояща се от 7500 нефтени барела, които бяха поставени в езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон. Тази година още една мечта на Кристо и Жан-Клод се сбъдна – опаковането на Триумфалната арка в Париж.

Photo ©Wolfgang Volz, Fondation Christo et Jeanne-Claude, 2019

Тъканите като носители на скрити послания

В проектите на Кристо се използват различни видове материали – стомана, тел, пластмаса, подпорни конструкции и много други, но ролята на тъканите е от особено голямо значение. Тъканите символизират номадския характер на проектите на Кристо и придават тази така търсена крехкост и ефирност на посланията, закодирани в творбите му.

Въпреки това Кристо се противопоставя на критиците, които определят проектите му като „ефимерни“. По думите му, неговите изложби са временни, но ефимерното предполага нещо нестабилно, а всеки от неговите проекти е създаден да продължи и да остави траен отпечатък в паметта на хората. Творбите му не могат да останат в публичното пространство за неопределено време, но Кристо и неговият екип ги изграждат така, сякаш те ще останат там завинаги.

Именно поради тази причина, той харесва сравнението с номадските племена – те строят шатрите си, така че да могат да се движат свободно с тях в пустинята. Въпреки това, палатките им са много здрави и стабилни, защото трябва да устоят на вятъра и на унищожителните сили на природата. Както в шатрите на номадските племена, платът е основният материал и в творбите на Кристо. Тъканите отразяват временното движение, което ще изчезне завинаги и никога повече няма да се върне. Платовете са ефектни и едновременно с това достъпни – могат да бъдат инсталирани и демонтирани за няколко дни.

“Всеки, който отиде да види нашите проекти, трябва да ги прочете така, както се чете книга. Творбата трябва да се разглежда като израз на пълна ирационална свобода. И тъй като произведенията са свързани със свободата, никой не може да ги купи, никой не може да ги притежава. Никой не може да продава билети, за да ги видят хората. Много е важно това да се разбере добре. Това прави тези произведения толкова уникални. Те виждат светлината на деня само веднъж”, казва Кристо в едно от последните си интервюта, дадено за центъра Помпиду в Париж. .

Stephane Cardinale – Cornis

Енергията се крие в динамиката на материалите и в способността им да я превеждат във видими форми. В творбите си, Кристо използва много здрави материали, но тъканта винаги е в движение. Тук се крие невероятното удоволствие да наблюдаваш произведенията му. Тъканта има способността да показва невидимото или онова, на което хората не отдават голямо значение. Благодарение на творбите на Кристо можем да видим движението на вятъра, например. Вятърът е невидим, но можем да го наблюдаваме в невероятната динамика на тъканта, която обгръща обектите.

Не е търпение, това е страст!

Кристо чака 10 години, за да му бъде издадено разрешително да опакова най-стария мост над Сена – „Понт Ньоф” (“Pont Neuf”), 25 години за опаковането на Райхстага, 26 години за изграждането на “Портите” в Ню Йорк. “Не е търпение! – казва Жан Клод – Това е страст!”. Около 47 от проектите на Кристо не са били одобрени за инсталиране в публични пространства.

Концепцията

Кристо избира цвета на тъканта с която да опакова Триумфалната арка в хармония с френското знаме. В плата е втъкано дебело синьо влакно. Използваният плат е много тежък промишлен текстил с много голяма дебелина. Материята има специален метален ефект, постигнат чрез техника, разработена от немска компания, която използва алуминий и го втъкава в платовете. Тъй като материята е тъкана, а влакната са кръгли, можем да видим в гънките синьото, което прозира отдолу като през филигран. Контрастът между светлина и сянка е наистина отчетлив и изключително впечатляващ. Триумфална арка е построена на хълм. През арките духат постоянно силни ветрове. Този факт привлича неустоимо Кристо към този паметник.

Andre Grossmann© 2018 CHRISTO

В опакованата Триумфална арка можем да наблюдаваме така търсения ефект на движение, характерен за произведенията на Явашев:

“Нямате представа, че вятърът духа през арките! Нонстоп! Огромни ветрове. Това няма да е обичайно архитектурно произведение, а жив обект, който няма да спре да се движи. В известен смисъл това е като да разширим Триумфалната арка. Разширяваме размерите, за да дадем на тъканта известна гъвкавост. Ние не докосваме нито един архитектурен елемент, всичко се прави благодарение на невероятна система за скелета отдолу под плата.”

Когато е построена в средата на XIX век, Триумфалната арка е много силен символ. Изградена е в чест на всички воювали и загинали за Франция във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни (1789 – 1815). Символ е на отношенията между Франция и Германия и останалата част от Европа през тези бурни години. В миналото Триумфалната арка вече е била покрита с плат. Най-голямото събиране пред паметника се е състояло по повод погребението на Виктор Юго. Тогава поставят черен плат като воал върху част от Триумфалната арка.

Опаковането на Триумфалната Арка в Париж

Снимка: REUTERS

След многократно забавяне, проектът на Кристо най-сетне обгърна Триумфалната арка и бе официално представен по време на церемониите по повод Деня на примирието в Париж. Това е първият голям проект на Кристо, реализиран след смъртта му през 2020 г. (Жана-Клод почина през 2009 г.)

Първоначално замислен през далечната 1962 г., планът за настоящия проект “L’Arc de Triomphe, Wrapped” бе възроден по време на изложба на Кристо през 2017 г. Същата година представители на град Париж и Центърът за национални паметници, който надзирава обществените сгради, одобриха предложението за опаковането на Триумфалната Арка. След толкова голямо забавяне, това решение бе изненадващо дори и за самия Кристо.

Снимка: БТА

Опаковането на известния паметник преди броени дни бе извършено под зоркия поглед на племенника на Кристо – Владимир Явашев, който работи с чичо си през последните 30 години.

“Най-голямото предизвикателство за мен е, че Христо не е тук. Липсва ми ентусиазмът, критиките му, енергията му и всички тези неща. Това за мен наистина е най-голямото предизвикателство”, казва той пред журналисти.

В инсталацията са използвани 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова тъкан в сребристо синьо и 3000 метра червено въже. Сумата, която бе необходима за реализацията на проекта е 14 милиона евро (16,9 милиона долара) – те са събрани чрез продажби на артефакти, част от личния архив на творческия тандем Кристо и Жан-Клод.

хора опаковат триумфалната арка в Париж
REUTERS

Ан Идалго, кмет на Париж, каза в изявление пред медиите:

„Повече от година след смъртта на Кристо, Париж продължава делото на този велик художник. Това е възможност да му кажем „благодаря“ и да засвидетелстваме нашата привързаност към съвременното изкуство.”

“L’Arc de Triomphe, Wrapped” не е най-голямото произведение на Кристо, създавано някога, но със сигурност е сред най-амбициозните му творби. Проектът е свободен за посещение до 3-ти октомври 2021г., така че ако имате път до Париж задължително минете да се насладите на това, уникално по рода си, произведение на изкуството. А ако не можете да го видите на живо, можете да следите как се променя в различните часове на денонощието, чрез живото излъчване на официалния сайт на Кристо и Жан-Клод.

Снимка: БТА

Автор: Кристина Камбарева

info@te3s.org

1 thought on “Опаковането на Триумфалната Арка в Париж – още една мечта на Кристо се сбъдна”

  1. Pingback: Заха Хадид – жената, която построи мечтите си - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *