село Долен

Долен – фест и къщи от резервата

Човек се разсее само за момент и изведнъж се оказва края на септември, а есента е започнала да проявява увереност. Аз, обаче, смятам, че приключването на лятото като сезон, е твърде неприемливо явление и възнамерявам да продължа настроението с още един рзаказ за безгрижните ни похождения.

Този път действието се развива в с. Долен, поводът беше първото (и  доста успешно) издание на музикалния фестивал Transfiguration . Той се проведе в началото на август, а името му идва от празника Преображение Господне – времето, по което се е състоял традиционния събор в селото. Мястото, музиката, хората, с които се запознахме – всичко беше “преобразяващо” (нямаме търпение да се повтори)!

Архитектите попаднали на този фестивал със сигурност имаха от какво да се възхитят, като започнем от къщата на един от организаторите (в чийто двор се случиха концертите), конструкциите на основната и на малката сцена (Н. Маринов АСЕМ) и стигнем до немаловажния факт, че самото село е архитектурен резерват.

To се намира в западни Родопи близо до Гоце Делчев, и въпреки името си  – Долен е на над 1000 м надморска височина. Съществува от средата на XV в. и  e наследник на стари тракийски махали, през които е минавал важен път свързващ Драма с Тримонциум. Хипотезите и легендите за селото са много, но това, което е все още видно от къщите е, че е било голямо и заможно село. Местните са се занимавали предимно със занаятчийство и  търговия.

В селото има 350 възрожденски къщи, 70 от които са обявени за паметници на културата. Долен е архитектурен резерват още от 77 г. Подробности научихме от обиколката организирана от група Мещра в рамките на фестивала (мещра – таен дюлгерки език).

къща в село Долен

Къщите впечатляват първо с размерите си, традиционно са подслонявали по няколко поколения наведнъж. Фактът, че днес една къща принадлежи на различни наследници, понякога е изписан на самата фасада.

За жалост огромната част от тези паметници на културата са пред разруха, поддръжката им е оставена на собствениците, а това се оказва непосилно за повечето от тях.

Първият етаж е от солиден камък с няколоко реда сантрачи и с много малки или без никакви прозорци. Над каменния зид започва същинския жилищен етаж, който е доста по-отворен, с дървена носеща конструкция, преплетени клони и керпич, фасадата може да завършва с дъсчена обшивка или просто варова мазилка.

каменен зид

къща паметник на културата

В добрите години на селото всяка къща е получавала от стопаните си грижовна поддръжка. Доленските майстори са били известни с каменния си градеж и реденето на тикли. В момената в района все още се намират един – двама майстори, които пазят знанието и са готови да го предадат.

Присъщо за всяко голямо село е площада, това е бил търговски площад. Търговските къщи се различават по големите прозорци на първия етаж – дюкяните.

село Долен

На фасадите на много от къщите се виждат вградени пещи, често с капацитет до 2 агнета. Непосредствено до пещта се забелязва друга издадена част, това е мущрак – тоалетна. Да, вътрешна тоалетна по това време и не само, че не се намирала на двора, но и била стратегически разположена до пещта за допълнителен комфорт през зимата. Друга забележителност на доленските къщи е мивникът – предшественик на днешната кухненска мивка – каменно корито където с помощта на стомна с вода може да измиеш храна и посуда без да излизаш на двора, мръсната вода се отвежда директно през отвор във фасадата (средновековие все пак).

къща село Долен

Църквата – строена e от 1837 до ’39 г. (това е преди освобождението!) и за начина, по който местните са получили разрешение за това има интересна легенда. Видно е, че за разлика от повечето църкви строени по това време, тя съвсем не е малка и схлупена. Друго силно впечатляващо са стенописите в църквата, но те са нещо, което по-добре да видите сами 😉

село Долен църква

В заключение мога само да ви посъветвам, ако имате възможност да направите един скок във времето до с. Долен.

къща село Долен
къща село Долен
стара къща
стара къща
стара къща село Долен
подпори

R.I.K. – radost@te3s.org

4 thoughts on “Долен – фест и къщи от резервата”

  1. Каква красота, колко много история лъха. На такива места винаги усещам едно спокойствие, което е настъпило сякаш след нещо много тежо

  2. Pingback: Архитектурното бижу в полите на Родопите - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *