Колелиба. Малко, но достатъчно – да си на морето, на пясъка, с приятели.

IMG_2022-2

Тази идилия е създадена от архитект Христина Христова, в търсене на уединение сред природата, комфорт и повече свобода. Вдъхновени от крайния резултат се свързахме с нея, за да ни разкаже малко повече за проекта си Колелиба.

Hristina Hristova
арх. Христина Христова

1. Представи се с няколко думи?

Архитект. До преди няколко месеца живях и работих по бутикови жилищни проекти в Лондон. Върнах се, за да съм полезна тук, където смятам, че труда и опитът ми са по-нужни.

2. Как се роди идеята за Колелиба?

Идеята за Колелибата се роди от нетърпението ми. Не можех да чакам да станем умерено-успешно, улегнало семейство на средна възраст, за да си позволим ваканционен дом. Знам че и много други млади хора се сблъскват със същият проблем. От една страна са финансите, а от друга е желанието да се забавляваш и да си почиваш сега, не след 20 години. Така се наложи да сме изобретателни и да се справим с бюджета, с който разполагахме. Аз силно вярвам в теорията за достатъчното, която противостои на консуматорското общество и изцяло заставам зад идеята да се създава толкова от колкото реално има нужда. На това е и олицетворение Колелибата. Малко, но достатъчно – да си на морето, на пясъка, с приятели. Да можеш да споделиш хубава вечеря и да посрещнеш изгрева с чаша кафе…у дома.

IMG_2037-2

3. Колко време отне реализацията и лесно ли се случиха нещата? Разкажи някои интересни моменти от процеса?

Стартирахме проекта декември месец и края на юли бяхме готови. Това са 7 месеца или около 30 уикенда, в които реално работехме по къщичката. Никой от нас двамата (аз и съпругът ми) не се беше занимавал със строителство преди. Често се налагаше да прочетем инструкциите за даден инструмент и да съсипем едно две неща докато усъвършенстваме техниката на работа.

4. Как реализирахте проекта с помощта на приятели или наехте професионалисти? Ти участваше ли пряко в изграждането?

Колелибата е дело на съпругът ми в лицето на главният изпълнител. Аз участвах пряко през отпуските, в които се прибирах от Англия, а през останалото време помагах с чертежи, скици, схеми рисунки и всякакъв друг вид разяснения по скайп. Разбира се, приятелите ни помогнаха много, за да докараме всичко до край.

5. Както спомена, много млади хора искат да си почиват в собствен ваканционен дом сега, не след 20 години…Би ли споделила колко струваше реализацията на проекта?

Тази Колелиба се продава и в момента за 17 000 лева, което включва платформата, на която е построена, заедно с регистрацията, строителните материали, обзавеждането, уредите и разбира се добавихме малко за труда си, който повярвайте беше много повече от очакваното.

6. Лесна ли беше регистрацията в КАТ?

Няма невъзможни неща стига да има голямо желание.

7. А сега накъде? Какви са бъдещите планове за проекта?

С голяма радост трябва да кажем, че има голям интерес към Колелиба-та – от чисто любопитство до сериозни намерения. Надяваме се да стартираме бутиково, а не серийно производство, където всяка нова Колелиба да е проектирана специално за бъдещият си собственик и адаптирана към неговите нужди и желания.

Фотограф: Деян Томов


Статия: Рая Боюкова | raya@te3s.org

info@te3s.org

1 thought on “Колелиба. Малко, но достатъчно – да си на морето, на пясъка, с приятели.”

  1. Каква е стабилността на инсталацията в движение? Смятана ли е дървената конструкция на вятър при движение с 60 км/ч.? Не се правя на интересен, просто мислете ги тези неща от гледна точка на функционалност. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *