цветни китайски фенери

Цветовете във фън шуй – какво означават и как се използват

Вече говорихме малко за древната система за архитектура и дизайн фън шуй, като набелязахме основните ѝ принципи и механизми. Този път ще разгледаме основно един от най-важните елементи на концепцията: ще поговорим за цветовете във фън шуй и за начина, по който те създават така необходимата хармония в дома.

Смисълът на цветовете в азиатския свят

Цветовете около нас са наистина уникален феномен. Всеки човек има предпочитан цвят, но и всяка култура има специално отношение към тях – те често се използват като символи на емоция, настроение, социален статус и др.

Китайците са особено чувствителни в това отношение от хилядолетия. И никак не е чудно, че в тяхното ежедневие цветовете били натоварени със сериозна символика. Жълтото например се смятало за цвета на земята и на императора, който носел нейната мъдрост. Червеното носело щастие и било цветът на младоженците.

Голяма част от тези нагласи се влели в начина на подреждане на дома. И така цветовете във фън шуй станали особено важни.

Петте елемента и цветовете във фън шуй

Системата фън шуй е разработена, за да балансира енергиите на живота и да създава условия за щастливо и спокойно ежедневие на обитателите на дома. Енергиите, от своя страна, се свързват с петте елемента на живота – земя, вода, огън, метал и дърво. Те имат свои характеристики и влияния върху местата и хората.

Всеки един от тези елементи се съдържа в материали, посоки, сезони, форми и цветове, чрез които се създава така необходимата хармония на енергията в дома. И така подборът на цветовете във фън шуй се оказва от изключително значение, тъй като е един от основните инструменти на функционирането му.

Ето кои са цветовете във фън шуй, отговарящи на петте основни елемента, и влиянията, които те носят:

 • Жълто. Това е цветът на земята, която активира смисъла, стабилността, уравновесеността, съчувствието, търпението, честността. Използва се в зоната на здравето в дома.
 • Зелено. Цветът на дървото, което е носител на творческата енергия, хуманизма, връзките между членовете на семейството. Слага се в семейната зона.
 • Червено. То е символ на огъня, който носи късмет, почтеност, разсъдливост и дори слава. Пречиства и защитава, затова се слага на видими места в дома. Тъй като е много енергетизиращо, не се препоръчва за спални и зони за отдих.
 • Бяло. То обозначава метала, който носи успех в материален план, дава ясна мисъл и строг морал. В същото време е липса на цвят и символ на женското начало Ян. Често се използва в зоните за децата в дома.
 • Черно и тъмносиньо. Това са цветовете на водата, която носи със себе си мъдрост, общуване, пътешествия, познание, тишина. Черното се смята за сбор от всички цветове, символ на мъжкото начало Ин и дори на траур. Но в положителния си аспект носи дълбочина и познавателно вглъбяване в себе си. Използва се в зоната на кариерата, а тъмносиньото – на образованието.

Значение на останалите цветове

Разбира се, във фъншуй се използват всички възможни цветове и те също носят своя смисъл и въздействие в дома.

 • Розово. То активира любов, радост и романтика, активизира партньорството и мекотата в отношенията. Разбира се, използва се често в спални и зони за партньорство.
 • Светлосиньо, бледозелено, синьо-зелено. Също като пролетта, тези цветове благоприятстват доброто начало, растежа, жизнеността.
 • Оранжево. Това е цветът, който зарежда със сила и щастие. Различните му нюанси могат да го направят по близко до огъня или до земята.
 • Кафяво. То носи стабилност, дълбочина, елегантност, утвърждаване на качествата. За предпочитане е да се използва на пода или мебелите близо до земята.
 • Сиво. Макар че е неутрален и смесица от бяло и черно, сивото е сред цветовете във фън шуй с двояко значение. От една страна, то може да донесе безнадеждност и неудовлетвореност, от друга – хармония и разрешаване на конфликта между бялото и черното.
 • Лилаво. Лилавите елементи в интериора внасят енергията на уважението, просперитета, изобилието.
 • Бежово. Това е цветът на новите възможности и успехите, които винаги идват след разочарованията.

Как се подбират цветовете във фън шуй

Вече споменахме бегло местата, където цветовете носят максимална полза според китайската философия. Целта на тези общи правила е да се създаде правилно настроение и атмосфера за дейностите, които ще се извършват в тази зона.

Но цветовете във фън шуй, както и интензивността на употребата им, се подбират и според вкуса и енергията на собственика, тъй като оказват голямо влияние върху това как се чувстваме. В същото време са един от елементите в интериора, които най-лесно се променят. Пребоядисването на стена, окачването на ново произведение на изкуството или дори възглавница в нов цвят са бърз начин да се промени енергията в помещението. Това позволява да се неутрализират негативните влияния и да се създаде дом, в който царят пълна хармония и щастие.

И накрая един практически съвет как да съчетаете правилно цветовете: използвайте онлайн генератор на цветови комбинации. Препоръчваме ви Canva, защото е лесно за използване, но има и много други варианти. Просто потърсете color palettes в Google. В много от тези генератори можете да качите снимка, която ви вдъхновява и да видите комбинацията от цветове.

Автор: Теди Демирева

info@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *