Тенденции за обзавеждане на трапезарията през 2022 г.

Трапезариите отбелязват истинско завръщане през 2022 г. Преди избухването на пандемията от Covid-19, помещенията за хранене бяха непринудени и функционални. Днес те са синоним на щастливото време със семейството у дома и се превръщат в любимо пространство в съвременните жилища.

В днешно време трапезарията е не само място за хранене, тя може да се използва и като домашен офис, а стените осигуряват фон за отдалечените ни срещи, които се превърнаха в ежедневие за всеки съвременен човек. Ето защо, когато едно пространство стане толкова мултифункционално, неговият интериор трябва да бъде едновременно удобен, красив и функционален.

Интериорът на трапезариите през тази година е по-разнообразен от всякога. Изтънчена цветова палитра от земни тонове, много бяло в различни нюанси или сдържани нюд съчетания: всеки може да избере най-подходящия облик на своята
трапезария.

Що се отнася до мебелите, 2022 г. ще бъде изцяло свързана с устойчивост и екология. Интериорните дизайнери и производителите на мебели избират издръжливи и природосъобразни суровини като бамбук, корк или ратан. Кожата също се използва като допълнителен акцент в интериора. Мраморът и опушеното стъкло стават все по-популярни, докато металът и бетонът остават в миналото.

Скандинавски стил с по-смели цветови акценти

Скандинавският стил на живот ще бъде интерпретиран по модерен начин тази година. В миналото в този интериорен стил доминираше неутрална цветова палитра, в днешно време дизайнерите залагат повече на цветовете. Особено популярна е комбинацията от светло и тъмно дърво, а земни цветове се съчетават с наситени сиво-сини нюанси.

Завръщане към природата

Tази година стайните растения са не само красива декорация, но и главни действащи лица в интериора. Когато ъглите и нишите са запълнени, има алтернативи за окачването им, например над зоната за хранене. От една страна, това създава повече пространство за други мебели, а от друга – растенията получават повече светлина. Можете да поставите кактуси или малки сукуленти, за да направите завладяващи декорации за маса за хранене или да комбинирате растения с пъстри и многоцветни листа за повече настроение по време на уютните вечери у дома.

Овални форми и меки извивки

Трапезната маса е един от най-важните елементи от обзавеждането на трапезарията. Тази година се отдалечаваме от структурираните трапезни маси с остри линии. Кръглите трапезни маси, овалните маси за хранене и всяка маса със заоблени ръбове са в топ тенденциите през този сезон. Кръглите маси обикновено са по-малки и няма да заемат много място – това е чудесна новина за обитателите на малки жилища.

Многофункционалната маса

Маса за хранене? Или бюро? Защо не и двете?! Универсалността е една от ключовите тенденции в дизайна през 2022 година и по всичко личи, че ще се задържи трайно в обозримо бъдеще. Това е тенденция, която най-добре може да се обобщи като „Бюро през деня, маса за хранене вечер“. Собствениците на малки пространства и феновете на големите събирания ще се зарадват да чуят, че разтегателните маси също са част от тази тенденция и се завръщат на мода в интериорния дизайн. Съчетайте любимата си мултифункционална маса със стилни, удобни столове и “Voila” – имате гъвкаво и модерно пространство, което е в топ тенденциите.

По-светли и по-ярки цветове

Тъмната дървесина като махагон, орех и палисандрово дърво остават на заден план тази година. Материали като дъб, бук и ясен са в основния фокус на дизайнерите, когато става въпрос за избор на маса за хранене и столове.

Бяло, бяло, бяло и смели цветове

Бялото се наложи в интериора на дома през последните няколко години. Всички нюанси на бялото – кремаво, слонова кост и перла, имат успокояващ ефект и допълват изчистения съвременен дизайн. Тази година актуални са комбинациите на бялото със смели, контрастни цветове. Често ще виждаме съчетанието между бяла или светла дървена маса за хранене с дръзки ръждиво-оранжеви или кехлибарено жълти столове.

Кожени тапицерии

Кожените тапицерии се завръщат тази година. Висококачествените тапицирани столове са издръжливи и дълготрайни, което означава, че те прекрасно се вписват в тенденцията за по-голяма устойчивост. Купуването на кожени столове не означава
непременно, че сте ограничени до избор на черно или кафяво – вече има впечатляващ набор от различни цветове, сред които да избирате.

Изобилие от мрамор

Мраморът се завръща в света на дизайна и изглежда, че ще остане за много дълго време. Този красив и скъп материал може да бъде използван за изработката на плотовете на масите за хранене в трапезарията, но може да бъде и малък акцент в
интериора. Изборът е ваш! Истината е, че никога не можете да сбъркате с твърде много мрамор у дома. Мраморът е не само луксозен акцент в интериора на вашата трапезария – той е непорьозен, лесен за почистване и не изисква почти никаква
поддръжка.

Изящно осветление – изчистено и луксозно

Ако търсите бляскава, съвременна трапезария, тази последна тенденция ще ви хареса. Изящното осветление ще бъде много търсено тази година. Трапезарията е помещение, което трябва да бъде добре осветено, за това дизайнерите залагат обикновено на висящи осветителни тела. Тази тенденция се запазва и тази година, но бива разчупена от използването на по-разнообразни материали и многослойни конструкции. Особено предпочитани са абажурите от опушено стъкло с малки златни детайли. Опушеното стъкло добавя нотка на приглушена светлина и уют към атмосферата на трапезарията.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *