Стол Заха Хадид Дизайн

Традицията среща иновациите в дизайна

Колаборация между производителя на дървени мебели Karimoku Furniture и Заха Хадид Дизайн

Създадено в началото на 2021 г., Karimoku Commons е хибридно пространство в Токио, включващо работни пространства и галерии. Според създателите му, това е „пространство, където можете да преосмислите живота си с дърво“. 

В студиото можете да опознаете творчеството на марката Karimoku Furniture Inc. – водещият японски производител на дървени мебели, чиято дейност стартира през далечната 1940 г. 

Отличителният дизайн и опита на бранда в проектирането на мебели са се превърнали в мерна единица за качество и перфекционизъм и са познати по целия свят.

Работните пространства в Karimoku Commons. Снимки от https://commons.karimoku.com/


Последната изложба, която е представена в Karimoku Commons (от 13 октомври до 3 декември 2021 г.) е изключително любопитна. Тя представя творби на Заха Хадид Дизайн (Zaha Hadid Design) и се фокусира върху съвременния продуктов дизайн на студиото от последните десет години.

Изложбата показва селекция от архитектурни модели от архивите на Хадид, които са възпроизведени от дърво. Експозицията е подробен поглед върху портфолиото на Zaha Hadid Design, включително знаковия за марката дизайн на бижута, мебели, осветление и други. Включени са и колаборации с различни марки като полилеи за Slamp, обувки за United Nude, кристални предмети за Lalique и други.

Снимка: masaaki inoue

Независимо дали работи върху сграда или малък обект, мисията на Заха Хадид беше да прави иновации – както на формално и технологично ниво, така и чрез материалите, които използва в работата си. Всяко едно от произведенията, част от експозицията демонстрира именно нейния стремеж към иновациите.

Прототипи на стола „Seyun“

Акцентът в изложбата е предварителен преглед на предстоящата колекция „Seyun“. Екслузивната колаборация ZAHA HADID DESIGN X KARIMOKU COLLABORATION ще представи прототипи, проектирани от ZHD и произведени с най-съвременните дървообработващи машини на Каримоку и ръчно завършени от занаятчиите, част от екипа на японския бранд.

Seyun стол Заха Хадид дизахн и Каримоку
Столът ‘Seyun’. Снимка – Masaki Ogawa

Столът „Seyun“ на студио Karimoku ще бъде представен официално през 2022 г. и включва отличителните извити силуети и строго проектирана конструкция на Zaha Hadid Design. Колекцията включва и прототипи на други мебели – столове, фотьойли и маси, проектирани от студиото и изработени от занаятчиите на Karimoku от дърво. 

Проектът е ръководен от директорите на Zaha Hadid Design – Уди Яо и Маха Кутай.

„Това сътрудничество съчетава безпогрешния език на дизайна на ZHD и изобретателния подход към материалността с безкомпромисните стандарти за качество на Karimoku, постигнати чрез внедряването на най-модерните технологии в производствените процеси“,

казва Яо.
Столът ‘Seyun’. Снимка – Masaki Ogawa

„Ние силно вярваме в сътрудничеството – чрез взаимен обмен на идеи, умения и опит можем да постигнем страхотни резултати “, добавя Кутай.

„Karimoku е идеалният партньор, който съчетава нашите смели дизайнерски концепции с тяхното несравнимо качество на изпълнение.“

ZAHA HADID DESIGN X KARIMOKU определено е колаборация, която ще следим с интерес през 2022 година.

Автор: Кристина Камбарева

info@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *