Романтика в пещери

territorio-09

Романтика и спокойствие лъхат от всеки квадратен сантиметър на този очарователен, малък хотел в южна Италия. La Grotta della Civita е разположен в изоставени средновековни пещери, близо да град Матера. 10 години са необходими, за да се превърнат запустелите пещери в това уникално бижу на хотелския бизнес. Разполага с 18 стаи и  ресторант, обзаведени семпло, но стилно. Необикновения хотел няма брой звезди, а служителите в туристическите офиси в близкия град, рядко ще ви го препоръчат, тъй като не знаят за неговото съществуване. В стаите няма телевизор и телефон, а блещукащите свещи създават уютна атмосвера за своите посетители. С други думи казано, ако искате да се насладите на спокойствие, незабравими природни гледки и да се откъснете от забързаното си ежедневие, може би това е вашето място. И все пак, ако не издържите на спокойствието и уединението, имате възможност да се впуснете в интернет сърфиране от всяка стая в хотела.

Изберете си стая, цените започват от 200 евро за нощувка : )

GROTTA14

grotta182

grotta111

camere-09

Собственика на хотела успява да създаде компания с мисия. Целта му е да запазва максимално архитектурното и културно наследство на страната си, когато инвестира в някой нов обект. В Италия има близо 1500 изоставени градове и села с историческа стойност и близо 2000 полуизоставени. С помощта на правителството и Европейския съюз, съживяването им започва да се случва стъпка по стъпка. Идеята е изоставените сгради да бъдат превърнати в хотели, ресторанти, винарни, магазини…да привличат отново туристи и по този начин да се възродят изоставените райони.

territorio-03 territorio-06

Може би, трябва да вземем пример за съживяването на някои родни села и градове с интересно историческо и архитектурно наследство.

А ето и малко дребни детайли, които правят това място уникално:

Източник: Официален сайт на хотела

Автор: Рая Боюкова | raya@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *