КЛАСАЦИЯ НА НАЙ-ДОБРИТЕ ВИЛИ НА СКАЛИСТИЯ БРЯГ – С. ТЮЛЕНОВО 2014Г. (или какво казва къщата за стопанина си)

Ние никога не спим(освен нощем… и следобедната сиеста…) и никога не почиваме(освен през август, на официалните празници, през уикендите… и понякога от 2 до 4). По тази причина, дори в най-лентяйския месец, ние мислим за вашата естествена потребност от архитектурни новини.

Този август, понапечени от слънцето, решихме да ви представим една класация на „вили по морето“, в частност северното Черноморие, по-точно – с. Тюленово. Подбора е направен на случаен принцип, критериите за подредбата са изцяло субективни, но пък историите зад всяка къща са абсолютна и неоспорима фикция!

№7 – Образцовата вила:

Тази вила е строена в края на 90-те, намира се на главната улица на селото(ще я познаете по това че е асфалтирана). Собственикът е застаряващ бизнесмен, чиито основни изисквания към архитектите са били да е хем модерно, хем традиционно и да има стаи за всичките деца… и за внуците!

1

№6 – Дом 2000:

Вилата принадлежи на семейство от Варна, почитатели на “милениума”. Преди 14 години, когато децата им са били все още невръстни, са си представяли как идват всички заедно и прекарват летата, плувайки, гмуркайки се, ловейки риба и изследвайки близките пещери. Към днешна дата децата предпочитат по-оживени и по-южни места по Черноморието.

2

№5– Къщата на доктора:

“Доктора” е пенсиониран лекар, родом от Шабла. Цял живот е работил към Военна болница Варна. Преди 2 години си е купил мястото в Тюленово изгодно и  сега изкарва летата скрит на сянка зад висок дувар, в спретната къщурка с 2 климатика.

3

№4 – Хаджигенчовата:

За Хаджи Генча, е важно да има повечко показност в селската идилия, повечко „внимание към детайла“. Да си личи, че е тертиплия човек, с възможности.

4

№3- Сините капаци:

Признавам, тази къща достигна почетното трето място само заради цвета на капаците и беседката тип вишка, особено подходяща за гледане на изгреви и залези.

Собственик е писател, софиянец, около 40-те. Дълго си е мечтал да има къщичка на брега на морето, където да се отдава на творческа самота.

Последната му книга се продала добре, пък и получил малко наследство от вуйчо си, та така се сдобил със „Сините капаци“. Там успял да прекара само едно лято. На следващото една млада поетеса му завъртяла главата и сега се мъкне след нея по гръцки острови.

„Сините капаци“, обаче, не остават празни през лятото. Различни приятели на писателя(разбира се винаги творци), запълват пространството с интелектуални теми и алкохолни изпарения.

5 6

№2 – Гранде Мадура:

Първото ни чуждестранно участие – това е тайната лятната вила дон Хосе Армандо Мария Родригез де Кохоне. Тук той обича да идва, за да се откъсне задълженията, работата, семейството. Почти в пълна самота, той прекарва летата си, придружаван само от млада и красива „племенница“ и не повече от 12 човека прислуга.

7 8

№1 – Magic People Voodoo People:

Тук живеят целогодишно възрастна двойка англичани. Носят се слухове, че един ден пристигнали в селото по море и го припознали като мястото, където да прекарат старините си в тишина и спокойствие. Местните говорят още, че на времето мъжа бил известен музикант и на младини и двамата често злоупотребявали със синтетични наркотици.

Това което разбрахме от самите тях е, че се чувстват чудесно в България и покрай интереса си към местната история  са преоткрили връзката си с природата и са станали последователи на Тангризма.

9 10 11

 

R.I.K.  radost@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *