леден замък в Лапландия

Леден замък в Кеми, Финландия

В едно малко, тъмно градче, далеч далеч на север, всяка година в края на януари отваря врати един вълшебен замък. Замък направен от сняг 🙂 От близо двадесет години в Кеми, Финландия се издига снежна феерия…всяка година различна и всяка година, надминаваща очакванията на хилядите посетители, дошли да се потопят в приказката.

snow castle map

Историята

Историята му започва през 1996 година. Тогава UNICEF и кмета на финландското градче Кеми решават да подарят на всички деца по света снежен замък, защото голяма част от децата на планетата никога не са виждали сняг. Проектант на замъка е местния архитект Теро Елоранта (Tero Eloranta), а количеството сняг използвано за построяването му е 30 000 м3. Поради големия интерес, който предизвиква, замъкът започва да се строи с все повече функционални зони всяка година – ресторант, сцена, галерия, ледена пързалка и дори хотел.

През 1998 година създателите на снежното сдание са изправени пред истинско предизвикателство – да построят замък на два етажа. И успяват. Стая от 100 кв.м. гордо се издига над останалите помещения на замъка.

През следващата година етажите вече са три.

Построяването на петия снежен замък е голямо събитие, защото съвпада с посрещането на новото хилядолетие. През 2000 година за първи път проектът е направен от студент по архитектура в университета в Оулу, Финландия. За втора поредна година в замъка има хотел, който е посетен от близо 500 почитатели на силните усещания.

През 2001 година местната камера на инжинерите създава норми за строителство със сняг, за да се осигури безопасността на посетителите.

И така година след година въображението на създателите на тази зимна приказка продължава да се развива и атракциите за туристите, и особено за децата, стават все повече и все по-разнообразни. Десетки двойки сключват брак там през последните няколко години.

slide-2      снимка: http://www.visitkemi.fi/en/snowcastle

Замъкът през 2014

 В момента се пише поредната глава от тази книга. В малкото китно градче Кеми отново отвори врати новият замък, за да радва малки и големи, дошли да преживеят магията. Той ще бъде на разположение на любопитните посетители докато времето го позволява. Обикновено остава до април месец. Това е един доста добър пример за това как едно най-обикновено градче може да се превърне в притегателен център за хиляди туристи всяка година..нужни са нюх да използваш това, което имаш в изобилие, въображение и вяра в невъзможното, за да успееш да превърнеш приказката в реалност.

Ето и малко снимки от вчерашното откриване (25.01.2014), (източник официалната страница на замъка във Facebook):

леден замък в Лапландия
леден замък в Лапландия
леден замък в Лапландия
леден замък в Лапландия

Предизвикателството да строиш със сняг

Има много места по света, където всяка година се строят снежни замъци и други сгради с различни размери и за различни цели – да привличат туристи или просто за забавление на малки и големи. Снегът е изключителен “строителен материал”, с който могат да се строят всевъзможни форми, родени от въображението на човека (и природата). Той може да бъде много твърд и здрав, използван за основа на сградата, както и мек и пухкав, дооформящ най-малките детайли.

Продължаването на тази дългогодишна традиция естествено е довело до създаването на правила в този тип строителство. Ето и част от нещата, с които се съобразяват във Финландия:

“..Слънцето и вятърът имат пагубно въздействие върху ледените конструкции. Поради тази причина най-важната стъпка преди да се започне строежа е изборът на подходящо място. Добре е ледената сграда да бъде подсилена с други носещи елементи, все пак сигурността на посетителите е най-важна. Когато се правят планове за одобрение те трябва да бъдат в мащаб 1:20, а детайлите в 1:5. След одобряването на плановете от изключителна важност е при каква температура се строи. Най-подходящата за тази цел е малко над нулата. Тогава снегът се обработва най-лесно. В наши дни се изпозват много често предварително подготвени снежни блокове, които в подходящия момент се доставят на място и се оформят във формата, която е необходима. Силно препоръчително е стените отвън и отвътре да се направят максимално гладки, за да се избегне замърсяването и да се запази красотата на бялата повърхност..”

Aко се размечтахте и ви се прииска да посетите този вълшебен замък – ТУК можете да намерите повече информация.

Вижте още:

5 интересни приложения на хартиените тубуси

Черната дъска като акцент в интериора

Автор: Рая | raya@te3s.org

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *