Къща за дървета

Архитекти: Vo Trong Nghia Architects
Вид на проекта: Еднофамилна къща
Местоположение: Хошимин, Виетнам
Площ: 226.5 м2
Екологичен отпечатък: 111.7 м2
Site area: 474.3m2
Максимална височина: 10.3 м
Цена на строителството: US$156,000

————————————————————————————————   House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_468_6

Да, правилно сте прочели заглавието. Къщата не е на дървета, а е за дървета (и за хора, разбира се :)). Изградена е от 5 елемента със зелени покриви. Гледайки към малкия жилищен комплекс, имаш чувството, че виждаш уголемени саксии за растения. В петте части на къщата са разположени различните жилищни функции, част от които са свързани на второто ниво посредством мост. А нетрадиционното разположение на жилищните части, превръща двора в своеобразен коридор на къщата. Вътре и вън се сливат и засилват усещането, че дворът е всекидневната, където всички се събират.

House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_16_1000 House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_15_1000 House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_17_1000

Дърветата на покрива са специално избрани с надземни корени, но все пак за тяхната стабилност е положен слой почва с дълбочина 1,5о м, а това от своя страна прави изискванията към конструкцията доста големи. За да издържи на натоварването, проектантите залагат конструкция от носещи стени, която не е много разпространена във Виетнам.

Външните стени са изградени от монолитен бетон с бамбуков кофраж, а интериорните стени са решени с тухли. Между тухлите и външните бетонни стени е оставена кухина, която позволява поддържането на комфортна вътрешна температура. Таваните в помещенията са бетонни. Използвани са материали от местни производители, тухлите и бетона са едни от най-евтините материали във Виетнам.

House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_468_7 House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_468_9 House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_468_8

Съвсем наскора къщата беше отличена с наградата AR House 2014.

Повече проекти от архитектурното студио, можете да разгледате на официалния им сайт: ТУК

Снимки: Hiroyuki Oki 

Статия: Рая | raya@te3s.org

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *