църква в застинала лава

Църквата, която оцеля

Вулканът Парикутин, намиращ се в Мексико, щата Мичоакан, е обявен за едно от природните чудеса на света, но преди това да се случи е създал доста неприятности на местното население. Формирал се е през недалечната 1943 година и в продължение на близо 10 години расте и бълва лава, унищожавайки всичко в радиус от 25 километра. Е, почти всичко…

vRYIV

Вулканът достига височината на пет етажна сграда само седмица след като изригва, а след месец вече се забелязва отдалеч. Жителите на близките села Сан Хуан Парангарикутиро и Парикутин, на което е кръстен вулканът, са принудени да се изселят в близка и безопасна територия. Но една символична сграда успява да устои на унищожителната стихия и днес самотно се издига над застиналата лава. Кулата и олтарът на църквата са единственото видимо доказателство, че тук някога е съществувало село.

331x450xfoto-aerea-paricutin.jpg.pagespeed.ic.OaothbzvM3

Снимки: Juan Rolando

IMG_4196

Снимкa: Mike Hilburn

Историята, за мистичното оцеляване на кулата и олтарът, привлича все повече туристи. Църквата е притегателен пункт за много хора, които вярват, че нейното оцеляване не е случайно. Понякога се водят импровизирани служби там. И атмосферата, може би, е почти същата като тази от 40-те години на миналия век с малката разлика, че традиционните църковни пейки са “заменени” с назъбени вулканични камъни.

alter

all

Снимки: Paul Dornau

Вижте още:

Дървената църква в Боровец

Зимни убежища

Автор: Рая Боюкова | raya@te3s.org

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *