Организиране на малки пространства – “Стая в студентско общежитие”

Добре дошли отново в рубриката ни “Организиране на малки пространства”!

Вие може и да сте забравили, но ние не сме!

С трепет ви представяме първото издание от поредицата, което е на тема “Стая в студентско общежитие”.

Всеки, който някога е живял, посещавал или просто пиянствал в студентско общежитие, може да свидетелства, че там  думата общо, с всича сила, измества думата лично. В този ред на мисли, в общежитието нямаш почти нищо лично:

– нямаш лично пространство – борбата за територия на 15кв.м. е безмилостна;

– нямаш личен живот – даже и да „практикуваш“ такъв, той не е прекалено личен. Неволни участници в него често се оказват съквартирантите ти, съседите ти…;

-няма личен подход към теб – всички са в еднакви стаи с еднакви мебели, ако има разлики, те произтичат само от степента на амортизация.

Това, обаче, е едната страна на нещата, цялото обобщаване , всъщност ви предоставя идеални условия да се отличите. За хиляди хора пребиваването на такова място, се оказва най-хипарския и забавен период от живота!

Ще се опитаме да стимулираме  креативността ви при справяне с най-честите проблеми на студентската стая – ограничено пространство, липса на индивидуален облик, ограничени финанси.

Ето го и предложението ни, чиитято идея може да се обобщи с думите ЯРКИ ЦВЕТОВЕ И ВИДЕО ПРОЕКТОР.

 

Стъпка №1 – Планът

Уверете се, че съквартирантите ви са готови да участват в „преобразяването“ и направете план заедно. Идеалната ситуация за този случай, е да се окаже, че по стечение на обстоятелствата, в стаята ви са настанили само още един човек, но на това не може да се разчита. Естествено, винаги бихте могли да внесете разнообразие само вашата част от стаята, но определено не е същото…

Предварителния план(проект) се прави за да се изяснят проблемите, да се обсъдят възможните решения и всичко да се вкара в рамките на даден бюджет.  Също така се редуцират случайните, неудачни хрумвания и кавги по време на пазаруване или на самото изпълнение. Като цяло  ви предпазва от грешки в следствие на твърде необуздан ентусиазъм.

Нахвърляйте идеи за цветове, зони, осветление, различни начини да освежите стените. Изберете кои мебели ще запазите и кои ще смените или претапицирате.

Направете нужните измервания и изчислете необходимото количество материали.

Помислете за евтини, лесно достъпни материали които да използвате.

В нашия проект това са:

Г-образен метален профил(винкел)  6m(35x35x3) – 2бр.~30лв.

Сурово ПДЧ – 2800X1830X18mm– 1бр. ~32лв.

Плат за покриване на леглата 300х220cm(за min 7лв./м) ~21лв.

Плат за възглавници на меко сядане 270х22022cm(за min 7лв./м) ~19лв.

Плат за декоративни възглавници и претапициране на столове – на парче или от 2-ра ръка ~15-20лв.

Дунапрен за пълнеж 10кг – 24лв. (може и по-малка разфасовка)

Касетки за плодове – 8бр. (преговаряте с хората от магазин/ борса за плодове и зеленчуци и  си избирате най хубавите за най-малко пари)

Колелца за мебели с планка – 4бр.(Х80ст.) – 3,2лв.

Столове – 3бр.(втора употреба) ~30лв.

Бяла боя – 1-2 кутии в зависимост от вида(блажна/на водна основа) ~12-15лв.

Бои за декорация жълта, червена, зелена, синя – по избор ~24лв.

Винил от билборд 4х3m ~15лв.

Друго необходимо:

Инструменти

Крепежни елементи

Сръчност и изобретателност

Стъпка №2 – Изпълнението

Както можете да забележите, в нашия проект има зона за четене/пиене на бира, зона за готвене, сгъваема маса за хранене, видео проектор и екран, който през деня се преструва на най-обикновена плътна щора.

Позволяваме си всички тези зони, само благодарение на факта, че сме спестили място от едно легло на пода. Това спестяване може да се осъществи, ако просто нямате 3-ти съквартирант(и договорите временно изнасяне на леглото от стаята) или поставите две от леглата едно над друго. „Номера“ с двуетажното легло изисква по-сериозна подготовка, в нашия проект решението е с винкелна рамка(класика). За изработката на такава са ви нужни пространство, съответното оборудване и приблизително 2бр. профили по 6m(35x35x3) на обща стойност малко над 30лв.

*За такава рамка, естествено, има различни варианти и при избора на материал и при начина на сглобяване, изберете, това което ви е най-лесно за изпълнение.

Така освободилия се ъгъл до прозореца, можем да оползотворим със семпло меко сядане. Рамката е сглобена от плоскости сурово ПДЧ след това боядисани в бял цвят, а възглавниците са с пълнеж от дунапрен. Обща сметка ~80лв.

*Други варианти:

http://www.homedit.com/21-ways-of-turning-pallets-into-unique-pieces-of-furniture/corner-wood-pallet-sofa/

http://www.desiretoinspire.net/storage/allpostphotos/083_20090714_1450884977.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1294988241607

http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/1a/47/ef/1a47efeb5a9cb0f177e33a1e30f097c2.jpg

Кътчето за четене и бира не би могло да се оформи без подходяща масичка.

За направата и да ни необходими 4 щайги, 4 колелца за мебели, няколко дъски, бяла и цветни бои.

*Ето тук може да добиете по-точна представа как се сглобява:

http://diy-vintage-chic.blogspot.com/2012/05/vintage-wine-crate-coffee-table.html

Останалите 4 щайги боядисвате и подреждате като етажерки по собствено усмотрение.

За рафта над самостоятелното легло се нуждаете от дъска с подходящ размер, около 150Х20сm здрави текстилно ленти в избран от вас цвят или пък 2 стари колана.

http://www.homedit.com/lovely-diy-recycled-leather-wood-shelf/

Къта за готвене се обособява лесно – достатъчно е просто да повдигнете съществуващите рафтове зад вратата на 60 см над  шкафа, върху който са поставени и се оформя плот за приготвяне на кафе или препечени филийки. Хладилникът е екстра, не толкова сложна за набавяне в Студентски град, често се наследяват или продават на символични цени от дипломанти на първокурсници…

Но какво е домашния уют без маса за хранене, за която, естествено, място не остана. Решението е отново да се разровите в сайтовете за вещи втора употреба и да си набавите малка, семпла, сгъваема маса, която в свободното си време да виси закачена на вратата или ако имате свободно парче стена.

Финалният щрих идва от правилното разполагане на оборудването за „кино прожекции“ – поставки за колони и проектор, и превръщането на старото платно винил в щора-екран.

Сега вече може да се почувствате като удома си!

R.I.K. radost@te3s.org

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *