От нищо нещо или може ли да се живее в контейнер

Когато говорим за еко строителство, често го асоцираме с използването на естествени материали в строителството. Това, разбира се, е неизменна част от него. Но нека отбележим и рециклирането. Могат ли различните предмети да имат нов живот в строителството? Има много примери на къщи, направени от бутилки, касети и други вещи от ежедневието ни. В тази статия ще ви покажем няколко примера на къщи, направени от контейнери.

Когато видите тази къща, трудно може да познаете от какво е направена. Тя по нищо не отстъпва на „стандартните” си събратя. Даже бих казала, че по естетически качества надминава много от тях.

eco-house

Всъщност авторите на тази къща създават не просто един дизайн. Те създават система от модулни контейнери, която може да бъде приложена навсякъде по-света (е, може би с малки изключения). С малки промени може да отговаря на различни климатични условия, както и на по-високи и по-ниски степени на земетръс. Нещо повече – чрез онлайн платформа всеки може да избере размера, плана, фасадите, интериора като всичко това е в определени, от авторите, рамки, за да се гарантира качеството на архитектурното решение. С други думи, архитектите са намерили хитър начин да направят хората дизайнери на собствения си дом.

Къщата от контейнери се строи бързо и се постига енергоефективност на по-ниска цена, сравнена с другите “зелени” къщи. Разглобява се, което позволява нейното рециклиране или преместване в случай, че си изберете по-привлекателен терен 🙂 Интериорът е в типичен минималистичен стил,  достатъчно просторен и светъл.

interior

white interior

plans

slab

thermal insulation

Източник и снимки: http://arcgency.com/

Изненадващо е колко разнообразни форми могат да се получат от различното съчетаване на контейнерите. Оказва се, че ограничените по размери модули имат неограничени възможности. Всичко е въпрос на въображение. В това може да се уверите и вие като разгледате резултатите от наскоро провелия се архитектурен конкурс от AC-CA (за които наскоро писахме в поста “ТОП 5 сайтове за архитектурни конкурси”). Тук може да видите първите три места, а тук  другите отличени.

Гледайки тези примери, си мисля, че може би си заслужава да преусмислим популярните начини за строителство и у нас. Ако се направи по интелигентен начин една сграда може да спести на бъдещия си стопанин много пари, време и нерви. Бъдете еко, модерно е! 🙂

Автор: Рая Боюкова/ raya@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *