Едно забравено кафе…

DSC_0115 “Кафето” в Белчин Бани е построено през 70-те години на миналия век, за да посреща нуждите от забавление в разрастващия се и обещаващ курорт. Минералните извори, чистият въздух и местоположението на селцето (намира се само на час път от столицата) привличат много туристи всяко лято. Но концентрираните в оазисите за почивка хора рядко излизат от огражденията на комплексите, за да забележат някои интересни неща…А понякога те са “скрити” съвсем наблизо и заслужават малко внимание.

kafe-aperitiv_belchin_bani
Снимка от 2011 г.

За “Кафето”, както го наричат днес местните хора, има изключително малко информация както онлайн, така и офлайн (или поне аз не успях да намеря много). В повечето случаи сградата навява добри спомени на хората. През годините се е преобразявала няколко пъти – кафе, сладкарница, дори и дискотека, по думите на очевидци: “култува”. Няма човек от поколението на нашите родители, който да не е присъствал поне на едно сватбено тържество там. “Кафето” се намира на централния и единствен площад, но в същото време остава леко встрани от погледа на обикновения минувач. Сградата е разположена между високи борове, които осигуряват прохлада в летните дни. От задната й страна има достъп за автомобили, който завършва с широк паркинг с достатъчно места за всички посетители. Композиционно сградата е решена в два обема – нисък и висок. Ниската част е с обслужваща функция, където са разположени подготовката, санитарните възли, барът и складовете. Високата част се формира от черупковата конструкция на бетонния покрив, която отваря високи прозорци в три различни посоки. Покривът на ниската част навлиза до центъра на високата. “Сблъсъкът” между двете части е овенчан с акцент във високия интериор – фонтан. Тук случайни неща и компромиси с формата няма.

kafe_belchi_bani

Бекчин Бани кафето
Изглед от страната на банята
kafe_interior_belchin_bani
Интериор, гледка към банята
kafe_interior_belchin_bani
Фонтан в интериора
kafeto_belchin_bani
Паркингът от задната страна на сградата
kafeto_belchin_bani05
Интериор

През 90-те години “кафето” все още работеше, макар че вече започваше да запада по малко. Имам честа да съм посещавала въпросното място от вътре, но определено за хлапетата беше по-вълнуващо да се катерим на интересния му покрив. Засилвахме се отдалеч и на един дъх стигахме до мястото, където се събират трите крила. Най-висша форма на смелост беше да избереш една посока и гордо да пропълзиш до ръба…слизането си беше по-страшно, но това нямаше никакво значение, защото целта беше изпълнена, а забавлението пълно.

В днешно време картинката е малко по-различна. С повишено внимание се приближавам към разрушаващата се сграда, приютила в миналото толкова щастливи моменти. Предполагам са се сменили няколко собственика докато се стигне до това състояние (на снимките) и в момента съдбата на кафето, а и на цялото обществено пространство около него, е неясна. Неподдържан е и площадът като цяло. За мен все още е необяснимо как едно такова място, с толкова много потенциал, е оставено на произвола на съдбата без никаква поддръжка…понякога не е само въпрос на липса на пари, а и на чисто и просто безхаберие.

Автор и снимки: Рая Боюкова | raya@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *