дървена конструкция

Църквата АРГО – Hello wood, Project Village 2015

След сортирането на снимки и спомени, дойде време да разкажа малко повече за проекта, в който участвах на архитектурния фестивал Hello Wood, за който писах в миналия си пост. Темата тази година беше “Проект село” (Project Village) и всеки от 15-те екипа работеше върху различна част от селото. Аз бях в екипа на Лий Ивет (Lee Ivett) и Дженивър Арго (Jennifer Argo). Благодарение на тяхната добра организация, успяхме успешно и съвсем в срок да завършим храма на селото.

момиче в сървена конструкция
вътре в дървена конструкция

Както споменах и в предишния си пост имаше някой от проектите, които бяха само концептуални и се доразработваха на място заедно с участниците. Нашият не беше такъв. Имахме доста конкретен и амбициозен проект, които трябваше да следваме. Беше изключително интересно да гледаш как малкият модел се реализира в действителност. И колкото повече напредвахме с истинския строеж, толкова повече макетът се разпадаше от премятане и разглеждане.

макет на дървена конструкция
макет и реализация на дървена конструкция

Основната идея на проекта е да се създаде нерелигиозен храм, място за уединение, спокойно съзерцаване към себе си, споделяне на мисли, място където да се заредиш с положителна енергия. Подобни места са все по-необходими и важни за сплотяването на едно общество, особено в големите, забързани градове. Сградата не доминира в селото, както се очаква. Напротив, тя е направена за човека и неговите вътрешни потребности. Вътре са обособени три места, условно определени за спомен, обред и убежище. Когато завършихме интериорът на сградата, всеки от участниците остави своя спомен върху лист хартия, което по-късно насърчи и посетителите да направят същото.

жена и дете в дървена конструкция
дървена конструкция църква

Процесът беше изключително интересен. По проекта имаше доста и разнообразни задачи, а ръководителите му гледаха никой да не скучае и да седи без работа. Първо направихме външната рамка на сградата – стабилна основа с размери 7,5/2,5/3,5 м., която беше решена предварително.  На място се оказа, че трябва проектът ни да бъде лесно преносим и поради това разделихме конструкцията на 3 части, за да може да се транспортира на различни места. Интериорът на църквата беше направен с помощта на ОСБ плоскости, изрязани под формата на триъгълници и съчетани по различен начин. В тази част на проекта имахме повече свобода да композираме триъгълниците, така че да се получат две нива и три къта за уединение.

дървена конструкция църква
дървена конструкция църква
дървена конструкция църква

Създадохме едно хармонично пространство, подходящо за медитация и общуване с другите. Самият процес на изграждането също си беше вид медитация, обръщане към себе си и изпълване с положителна енергия. В този ред на мисли съм склонна да вярвам, че всеки трябва да помогне за изграждането поне на един храм – не толкова заради другите, колкото за себе си.

Автор и снимки: Рая Боюкова | raya@te3s.org

5 thoughts on “Църквата АРГО – Hello wood, Project Village 2015”

  1. Pingback: Hello wood – Project Village 2015 | TE3S

  2. Pingback: Hello wood – Project village 2 | TE3S

  3. Pingback: Hello wood – Project Village 2015 – te3s

  4. Pingback: Hello wood – Project village 2 - te3s

  5. Pingback: Успех за българско студио в най-престижния световен конкурс за архитектурни визуализации - te3s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *