Работилници за архитектура, дизайн и още неща

За студентите и хората, занимаващи се с архитектура и дизайн е от изключителна важност да разполагат с място, където да имат свободата да творят, да експериментират и да споделят. Творческия подем не винаги се случва по разписанието на учебна програма. Точно поради тази причина има нужда от появата на алтернативни пространства, които са отворени за свободно ползване. Места, които имат подкрепата на различни фирми и институции и с тяхна помощ организират различни работилници, прожекции, дискусии по актуални и интересни за студентите и обществото теми.

През последните две години, с подкрепата на Университета по архитектура, строителство и геодезия, се създадоха две работилници – лаборатория за градски дизайн „Трансформатори“ и студио „Проjектиране“, а съвсем наскоро отвори врати и първата работилница във ВСУ “Любен Каравелов“ – архитектурна работилница 18/10.

През 2012 година сдружение „Трансформатори“ създадоха най-мащабния си проект – „Лаборатория за градски дизайн“. Работилницата е отворена за студенти, професионалисти и за всички, които имат отношение към проблемите на града. Локацията й в бившата парна централа на УАСГ е централна и в същото време загадъчно скрита…едно добро място за раждането и реализирането на всевъзможни идеи. В лабораторията се провеждат различни събития – презентации, уъркшопи, изложби и дискусии.

През 2014 „Трансформатори“ продължават да развиват лабораторията. Предстои да бъде открита първата в България прототипираща работилница (fabrication laboratory) с подкрепата на фондация „Америка за България“. Можете да следите какво ще се случва там на сайта на сдружението.

fabrication laboratory

fabrication laboratory (2)

fabrication laboratory (3)

Снимки: сдружение “Трансформатори”

Малко по-късно същата година отвори врати и студио „Проjектиране“ – студио за виждане, чуване, говорене, усещане и създаване. В работилницата се прожектират филми и се провеждат дискусии на различни теми. Мястото приветства студентите по всяко време. Провеждат се студентски практики, работилници и в края на всеки семестър защита на проекти. Можете да следите актуалните събития и дейността на студиото на страницата им във фейсбук.studio projektirane (3)

studio projektirane

studio projektirane (2)

Снимки: студио “Проjектиране”

Само преди няколко дни отвори врати и първата работилница във ВСУ „Любен Каравелов“ – архитектурна работилница 18/10. Намира се в сутерена на 2-ри учебен блок във висшето строително училище. Със сигурност през новата година ни очакват много интересни събития и там, които можете да следите на фейсбук страницата им.

Хората стават все по-инициативни и търсещи алтернативни начини за разчупване на утвърденото статукво в архитектурното образование, което със сигурност ще доведе до подобряване на градската среда. Нещата вървят към по-добро в тази област и е важно тези инициативи да бъдат подкрепяни от повече хора.

Автор: Рая Боюкова/ raya@te3s.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *