Лабиринт и мечта – две къщи на другия край на света

Когато попаднах на двете къщи за гости, проектирани от Studio 10 ми напомниха на играта The monument valley, която играя от време на време. Помислих си, че е гениално да създадеш реално това пространство. Разбира се, и двете са вдъхновени от произведенията на Ешер, в които изучава концепцията за представяне на безкрайността в двумерна равнина.

Къщите Dream (Мечта) и Maze (Лабиринт) са част от The other place – комплекс от десет различни по тематика и дизайн къщи за краткосрочно отсядане в Китай.  Двете къщи имат еднакъв дизайн, който се различава единствено по използваната цветна палитра. Но с това се постига доста различно усещане за пространствата. Всяка от къщите е по 70 кв.м., но с използваните оптични илюзии и огледални пространства се създава усещането за безкрайност.

Врати и прозорци, които водят до никъде. Стълби, които водят навсякъде. Всички контакти, ключове и осветителни тела са скрити, което прави пространствата по-минималистични и нереални. Елементи от интериора, като врати, прозорци, шкафове и гардероби са оформени като арки.

Уникалното съчетаване на форми и цветове засилва усещането, че си попаднал в приказен свят. Място, където въображението работи, а сетивата се наслаждават. 

Къща за гости „Лабиринт“ –  тюркоаз, бяло и охра.

Къща за гости „Мечта“ – розово, бяло и черно.


Източник: Studio 10

Снимки: Chao Zhang


–––––––––––––––––-

Рая Боюкова | raya@te3s.org | portfolio

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s