Клиентите питат: Може ли да се намали цената за проектиране ако сме си измислили как да изглежда нашата сграда?

Наскоро получих запитване за проектиране. Отговорих каква е цената за квадратен метър и получих следния допълнителен въпрос:  Но ние сме си измислил всичко как да стане. Пак ли е същата цената?
Аз от своя страна попитах дали имат готови чертежи в .dwg формат на всички изискуеми по наредба части и дали само им трябва печат? Разбира се отговорът беше, че нямат. Имаха просто картинка на това, което искат.
House-for-Trees-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_18_1000

Затова нека разясня какво включва работата на архитекта и за какво му плащате, дори и да имате много ясна представа какво искате…

Проектът трябва да се начертае. Нормативната уредба изисква определен брой и вид чертежи, за да бъде удобрен.

По проекта работят различни специалисти – инженери, които архитектът ръководи. Архитекът трябва да съгласува всички части на проекта и да се убеди, че той ще може да се изпълни.

Обикновено клиентите идват с идеи, насоки, понякога и с готови картинки, които са харесали, но това е само стартовата точка за процеса на проектиране. Следват промени и поставяне на тези идеи в конкретна ситуация. Фактори като наклон, изложение, гледка и други, за които дори не сте се сетили могат да променят началната ви идея до неузнаваемост. А всяка промяна, малка или голяма, се отразява във всички видове чертежи.

Накрая архитекта, както и всички останали специалисти подпечатват проекта и носят отговорност за него.

Целия този процес отнема няколко месеца, може и години, в зависимост от вида и големината на проекта. Архитекта е ангажиран с проекта през цялото време до получаването на разрешение за строеж.

Поради всичко изброено по-горе отговорът на въпроса е, че цената на проекта не може да се намали само защото сте харесали картинка за бъдещия си проект.

––––––––––––––––

Рая Боюкова | raya@te3s.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s